Een poëzieavond in je oor, troosttheater via de telefoon (en nog vijf cultuurtips voor thuis)

Langzaam tekent zich af wat de effecten van de coronamaatregelen zijn op de cultuursector. Vorige week sloegen theaters in heel Nederland alarm: een derde vreest faillissement En hoe de podiumkunst moet inspelen op een anderhalvemetersamenleving is de vraag.

Ondertussen blijven kunstenaars hun werk online delen, om maar contact te houden met het publiek. Leuk voor wie thuis wat afleiding zoekt, maar ook onhoudbaar, want kunst is niet gratis.

In de aankondiging van die ik deze week met theatermaker Sadettin Kirmiziyüz maakte, haal ik Nick Cave aan, die op zijn website stelt Het is een tijd om aandachtig te observeren, stelt hij.

Maar Nick Cave hoeft zich denk ik geen zorgen te maken over zichtbaarheid (of vaste lasten). En hoewel ik het ingewikkeld vind, al dat gratis aanbod, begrijp ik het maar al te goed.

Hier weer een korte virtuele uit-agenda met dingen (bij gebrek aan een beter woord) die me de moeite waard lijken. Een uitgebreid overzicht kun je vinden op de website van

  • Vanaf half april gaat het Haags dansgezelschap De Dutch Don’t Dance Division twee keer per week een gloednieuwe danssolo op zetten. Dansers filmen hun zelfgemaakte solo's op verschillende locaties met een eigen camera. De online première is op 15 april om 18 uur.
  • Studio 150 Bethlehemkerk uit Amsterdam zendt elke dag om 19 uur op een liveoptreden uit, met uiteenlopende muzikanten als Spinvis, Ruben Hein en Snowapple.
  • Op de website van De Theaterkrant las ik mooie recensie over troostend telefoontheater. Bij het Fries theatergezelschap Tryater kun je na het invullen van een online formulier gebeld worden met een verhaal uit de voorstelling 1000&1 Nacht, die nu niet kan spelen. En er is een quarantainelijn die je kunt bellen om verhalen, liedjes en tekstfragmenten
  • Cultureel podium Effenaar in Eindhoven organiseert dagelijkse isolation sessions met optredens die normaal gesproken live zouden plaatsvinden. Te bekijken via
  • Een groep dichters, denkers, dromers, muzikanten en niet-weters zetten het online podium op. Een poëzieavond in je oor.
  • Vorige week speelde Toneelgroep Maastricht de voorstelling 'Brieven uit Genua', van Ilja Leonard Pfeijffer. Er konden 90 mensen virtueel aanwezig zijn. Vanwege de vele aanmeldingen zal dit experiment waarschijnlijk hernomen worden. Deze week worden nieuwe data bekend gemaakt op de van de groep.
  • Deze is ook zeer de moeite waard: het dat performer Jaouad Alloul (rijzende ster in België) maakte op verzoek van de Antwerpse Arenbergschouwburg.