De Rudi & Freddie Show
Veldepidemioloog Amrish Baidjoe over de lange weg die voor ons ligt
SoundCloud
Opname: Rudi&Freddie en Amrish Montage: Romanee Rodriguez

Luisteraars! Het is de zevende thuiswerkeditie van De Rudi & Freddie Show, en we hebben het over… covid-19. Dit keer met Amrish Baidjoe, microbioloog, veldepidemioloog, maar vooral: uitbraakspecialist. Eerder adviseerde hij bij uitbraken van zika en ebola. Nu zit hij in Amsterdamse quarantaine in tig internationale vergaderingen over de impact van covid-19 in armere landen.

En die impact is groot, vertelt Baidjoe. Vaccinatieprogramma’s komen stil te liggen, malarianetten worden niet geleverd, en medicijnen raken op door covid-19. En o ja, de Amerikaanse president snijdt ook nog eens 450 miljoen dollar weg uit het budget van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een organisatie die voor veel landen van levensbelang is.

Baidjoe vertelt ook wat Nederland kan leren van eerdere uitbraken. Een belangrijke les in zulke uitbraken is dat blauwdrukdenken slecht werkt. Oplossingen komen niet alleen neerdalen uit een Outbreak Management Team, maar moeten ook gevonden worden op lokaal niveau – in de praktijk. Zo stelt Baidjoe voor om vrijwilligers te werven voor de GGD’s om te helpen met contactonderzoek om besmettingen snel op te sporen.

Meer luisteren?

Podcast: Microbioloog Rosanne Hertzberger over wat we nú moeten doen in de strijd tegen het coronavirus Ze is de bekendste microbioloog van Nederland, en non-stop aan het werk in de frontlinie tegen het coronavirus. Ze verwijt de Nederlandse overheid een veel te trage reactie, en legt uit wat we nú beter moeten doen. Luister de podcast hier