De Correspondent
De binnenbühne - Anne Gehring blikt terug op de bevalling van haar zoontje met downsyndroom
SoundCloud

Een voorstelling waar ik enorm naar uitkeek: Down Underground van de Toneelmakerij in samenwerking met Theater LeBelle, een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze zouden begin april in première gaan in de ondergrondse Amsterdamse speeltuin TunFun.

Die locatie is geen toeval. Vroeger stond op die plek het Lazarushuis, waar je voor vijf cent mensen met een verstandelijke beperking (‘onnozelen’) kon bekijken. Dat kijken is precies waar Down Underground over gaat: ons beeld van mensen met een beperking. En hun beeld van ons.

Een rode lijn in deze documentaire voorstelling is de NIP-test, waarmee downsyndroom in een vroeg stadium van de zwangerschap geconstateerd kan worden. Sinds steeds meer vrouwen daar gebruik van maken worden er wereldwijd minder kinderen met downsyndroom geboren. De spelers behoren misschien wel tot een uitstervende soort.

Voor deze Binnenbühne sprak ik met actrice Anne Gehring, die samen met regisseur Eva Knibbe het concept van Down Underground ontwikkelde en meespeelt in de voorstelling. Haar eigen ervaringen als moeder van een zoontje met downsyndroom zijn onderdeel van het verhaal.

Down Underground is voorlopig niet te zien en misschien wel nooit. Veel leden van Theater LeBelle behoren tot de kwetsbare groep die niet mag worden blootgesteld aan mogelijke besmetting. Wat wel te zien is: de prachtige die Jan Hoek van hen maakte. Monumentale portretten die ver blijven van het happy-imago dat maar al te vaak kleeft aan mensen met downsyndroom.

Bij Jan Hoek zijn ze extravagant, een beetje streng en majesteitelijk. Geschminkt en gehuld in lakens kijken ze vanaf sokkels op ons neer. Als vreemde oude goden. Wat had ik ze graag op het podium gezien.

Meer van De binnenbühne?

Podcast: Twee jaar voorbereiden en alleen een try-out Ik sprak acteur Emmanuel Ohene Boafo, die zou spelen in een vijf uur durende megaproductie over de Trojaanse oorlog. Luister de podcast hier