De Correspondent
De binnenbühne - Voor dit muziekensemble brengt de pandemie behalve verlies ook vernieuwing
SoundCloud

Vorige week zou Emlyn Stam met een nieuw programma in première gaan. Een eigen bewerking van Ernest Hemingways novelle The Old Man and the Sea, begeleid door Amerikaanse muziek uit Hemingways tijd.

Stams internationaal geprezen New European Ensemble (NEuE), een club van dertien Europese musici, gaat regelmatig op de interdisciplinaire tour. Ze combineren moderne muziek met dans, literatuur en theater. Hun openheid voor andere manieren van werken komt ook tot uiting in hun reactie op de pandemie.

NEuE begon razendsnel na de maatregelen met professionele livestreams en geen enkel ensemble in Nederland is zo actief aanwezig op YouTube. Er staan voor de komende maand maar liefst negen livestreams

Dat is niet alleen omdat het moet, Stam en zijn collega’s waren al langer van plan te gaan streamen om een nieuw en nog internationaler publiek te bereiken. Corona bracht die plannen in een stroomversnelling. Ze investeerden in nieuwe apparatuur en spelen nu vanuit Stams huiskamer voor luisteraars van Polen tot Brazilië.

Meer podiumkunst?

Podcast: Twee jaar voorbereiden en alleen een try-out Het is stil op de podia. De komende tijd gaan we voor de podcast De binnenbühne op virtueel huisbezoek bij mensen die nu eigenlijk op die podia zouden staan. Vandaag: acteur Emmanuel Ohene Boafo, die zou spelen in een vijf uur durende megaproductie over de Trojaanse oorlog. Luister de aflevering hier terug Het Noord Nederlands Toneel bouwde een virtueel theater. Met voorstellingen, bar én andere bezoekers Ook voor het Noord Nederlands Toneel zorgden de maatregelen dat goede voornemens werden verwezenlijkt. Samen met vormgever Martijn Halie ontwierp artistiek leider Guy Weizman het Nitehotel. Een virtueel theater waar je in verschillende kamers live performances kunt kijken. Lees hier mijn podiumtips van deze week