Wil je context bij het dagelijkse nieuws over wonen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Het Amerikaanse investeringsfonds Blackstone heeft 9,8 miljard euro opgehaald voor Het is de grootste voorgenomen investering in vastgoed ooit, van de grootste huisbaas ter wereld.

Door de stortvloed aan coronanieuws kreeg het nieuwe fonds van Blackstone Maar het is een van die berichten die mij oplettend maken, want de actie van Blackstone kan een voorbode zijn van iets groters.

Na de financiële crisis sloegen beleggingsfondsen hun slag op de vastgoedmarkt. Blackstone werd berucht met het opkopen van huizen waarvan de eigenaren de hypotheek niet meer konden betalen. De voormalige huizenbezitters konden hun woningen wel voor veel geld terughuren van de investeerder.

Het is goed mogelijk dat Blackstone zich dit keer vooral richt op kantoor- en winkelpanden, want die dalen op dit moment het meest in waarde: werknemers blijven Maar als de huizenprijzen omlaaggaan, zou het kunnen dat beleggers ook meer woningen gaan kopen. ‘Gewone’ huizenkopers komen er dan moeilijker tussen,

Wat ik ga doen

Om dit soort nieuwsberichten in een bredere context te plaatsen, begin ik een wekelijkse nieuwsbrief. Als je kun je elke dinsdag een update verwachten van relevante gebeurtenissen op woninggebied. Ik leg ook kort uit waarom dit soort nieuws de aandacht verdient, en in welke bredere trend het past.

Om een paar voorbeelden te noemen: 

Half april maakte minister Carola Schouten van Landbouw haar nieuwe stikstofbeleid bekend. Ze trekt daar de komende jaren vijf miljard voor uit. Ook bij woningbouw komt stikstof vrij, waardoor honderden bouwprojecten stil zijn komen te liggen. Wat betekent dat nieuwe stikstofbeleid voor de woningbouw? 

Nog eentje: Airbnb lobbyt flink tegen de regels om vakantieverhuur in te perken. De Raad van State bepaalde eind januari dat er voor de verhuur van woningen aan toeristen een vergunning nodig is. En dus moeten er nieuwe regels komen, die mogelijk strenger zijn dan de huidige.

En deze: Woningcorporatie Vestia spant de ene na de andere rechtszaak aan tegen banken waarvan ze tot 2012 schadelijke rentederivaten heeft gekocht, en waardoor de corporatie bijna failliet ging. Tegelijk ligt Vestia in de clinch met huurders,

Mijn onderzoek

Daarnaast hou ik jullie in mijn nieuwsbrief op de hoogte van mijn lopende onderzoek. Op dit moment verdiep ik me in de woningcorporaties. Die zijn typisch voor het Nederlandse woonbeleid, dat in het buitenland vaak wordt bewonderd om het hoge percentage sociale huurwoningen. In tijden van woningnood wordt een beroep op hen gedaan om meer te bouwen.

Maar de afgelopen jaren is de rol van corporaties sterk veranderd. Na een reeks schandalen zijn hun taken ingeperkt. Ze mogen nu alleen nog woningen verhuren aan huishoudens met een inkomen onder de 39.000 euro per jaar, ze moeten meer belasting betalen, en hebben de afgelopen jaren een groot aantal woningen verkocht.

Ik wil weten hoe deze veranderingen tot stand zijn gekomen, en wat de toekomst van de woningcorporaties is.

Verder wil ik me bezighouden met alternatieve manieren van wonen, zoals de wooncoöperatie (in mijn missiestuk schreef ik al dat ik zelf mede-oprichter ben van zo’n vereniging) en wil ik het hebben over duurzame manieren van bouwen. Ook daarover zul je in mijn nieuwsbrief lezen.

Af en toe zal ik een vraag stellen, of een oproep doen om in contact te komen met (ervarings)deskundigen. Verwacht ook leestips, links naar opvallende tweets en foto’s van bijzondere woningen.

Hopelijk tot snel!

Nieuwsgierig geworden? Meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief Lees hier meer over mijn missie als correspondent Wonen