Beste,

Ik geloof dat ik nieuws heb: journalist Michael Lewis – bekend van Moneyball, The Big Short, Liar’s Poker – gaat een boek schrijven over de pandemie.

Waarover het boek precies gaat, hoe hij het onderwerp aanpakt, dat wilde Lewis niet zeggen, omdat hij liever niet praat over boeken voordat hij ze heeft geschreven. Dat hij het manuscript in de zomer van volgend jaar inlevert, wilde hij dan weer wel zeggen – dat had hij zijn uitgever dinsdag beloofd.

Donderdagavond skypete ik zo’n anderhalf uur met Lewis. We hadden het over het nieuwe seizoen van zijn podcast over de vraag of hij spijt had van aan de vooravond van de financiële crisis van 2008, en over zijn profetische boek dat gaat over de verwaarlozing van de overheid door de regering-Trump.

En het ging dus ook over de pandemie en de manier waarop die door (niet) wordt gemanaged. Een deel van het schrijfproces van zijn nieuwe boek is te volgen in Die stukken zullen niet het boek vormen, maar de column geeft Lewis het excuus om mensen te bellen en dingen te leren over corona.

Een ander boek van Lewis is al onderweg: over de professionalisering van de jeugdsport in de VS, in de vorm van memoires over de softbalcarrière van zijn 18-jarige dochter ‘Mensen die het manuscript hebben gelezen, zeiden dat het misschien wel het beste is dat ik ooit heb geschreven’, zei hij over het boek. De audioversie verschijnt in augustus/september.

Volgende week schrijf ik een stukje naar aanleiding het gesprek met Lewis, het interview komt ook als podcast online.

YouTube
Lewis over de rol van toeval in het leven.

De NBA-reuzen vs. het celebrity-publiek

Verder had ik veel andere gesprekken. Over medische tuchtcolleges, over intrinsieke motivatie, over hoe een gebrek aan zelfvertrouwen een voetbalcarrière kan slopen, over spelregels, en over zelfsturende teams. Daarover snel meer.

YouTube
Wahlberg/Damon vs Jackson

Een van de dingen die me bijbleven van de documentaire The Last Dance is een detail: hoe dicht de mensen in het basketbal op het veld zitten. Elke wedstrijd donderen er één of twee NBA-reuzen het publiek in. Meestal raken ze dan beroemdheden. En soms gaan de celebrities en spelers in gesprek – tijdens de wedstrijd.

Jordan had het regelmatig aan de stok met mensen langs de rand van het veld. Reggie Miller raakte Spike Lee, fanatiek fan van de New York Knicks. En Mark Wahlberg en Matt Damon kregen weer ruzie met Phil Jackson, nadat ze naar Jacksons smaak iets te fanatiek schreeuwden voor de Boston Celtics. (Zie video boven, via Leon de Korte.)

Kunnen we dat ook niet organiseren in de Eredivisie, na de pandemie?

Lees-, kijk- en luistertips

  1. De documentaire over Diego Maradona van Asif Kapadia, Diego Maradona, was vrijdagavond op televisie, je kunt hem
  2. Monchi, de technisch directeur van Sevilla, heeft gegeven.
  3. Basketbalschrijver Zach Lowe
  4. Steve Kerr, coach van basketbalploeg Golden State Warriors en nevenpersonage in The Last Dance, heeft tijdens de lockdown een opgenomen met Pete Carroll, coach van American footballteam de Seattle Seahawks.
  5. John Ioannidis, criticus van de werkwijze van vele wetenschappers en schrijver van een paper dat zo beroemd is dat het heeft, gaat nu zelf Ik was een beetje trots op mijn over de zaak, eerlijk gezegd.