Met deze vrouw aan zijn zijde wil Joe Biden president van de VS worden Op het Californische platform voor onderzoeksjournalistiek Mother Jones stond dit interessante profiel van Joe Bidens kandidaat-vice-president Kamala Harris. Ze is van Indiaas-Jamaicaanse komaf en had voor haar politieke carrière een niet onomstreden loopbaan als officier van justitie in Californië. Harris is een voorstander van verandering van binnenuit en gematigd links, net als Biden. Meer Hillary Clinton dan Bernie Sanders, dus. (Marc Chavannes, correspondent Politiek) Mother Jones: ‘The Secret to Understanding Kamala Harris’ (Leestijd: 20 minuten)
Kan Twitter zijn belofte van ‘context en nuance’ waarmaken? Hoe ontwikkelde Twitter zich van ‘publieke sms-dienst’ tot een aanjager van polaristatie, haat en ‘cancel culture’? Cruciale ontwerpkeuzes zoals de retweetknop en de prominente plek van het aantal volgers speelden een belangrijke rol, legt CEO Jack Dorsey in deze podcast uit. En hij belooft beterschap: zo experimenteert Twitter met een pop-upbericht als je een artikel deelt zonder het te hebben gelezen. En het platform wil bij artikelen suggesties plaatsen van verhalen vanuit een ander perspectief. Interessant, maar lost dat de grote problemen van Twitter op? (Lena Bril, chef engagement) The New York Times: ‘Jack Dorsey on Twitter’s Mistakes’ (Luistertijd: 40 minuten)
Deze onderzoekers willen weten wat vrouwen deden in de achttiende eeuw Freedom of the Streets is een onderzoeksproject dat met voor historici nieuwe technieken kijkt naar vrouwen in de stad, in Amsterdam en Edo (het huidige Tokio). Het beeld van de vrouw is dat die zich in de loop van de zeventiende eeuw terugtrok uit het straatleven en zich vooral met het huishouden ging bezighouden. Maar wie goed in archiefmateriaal zoekt, ontdekt dat vrouwen ook na die tijd gewoon nog ondernemers, marktlieden, getuigen van misdaden en nog veel meer waren. En dat ze zich net zo goed als mannen door de stad bewogen. (Anna Vossers, eindredacteur) De Volkskrant: ‘Een andere blik op het stadsleven in 18de-eeuws Amsterdam dankzij nieuwe technieken’ (Leestijd: 10 minuten)
Zo ontsnapte de oud-topman van Nissan aan vervolging in Japan In maart 2019 werd Carlos Ghosn, de oud-topman van autofabrikant Nissan, onder huisarrest geplaatst in Japan. Hij werd verdacht van het misbruiken van tientallen miljoenen uit het bedrijf voor eigen uitgaven. Via een louche Libanese zakenman kwam hij in contact met Michael Taylor, voormalig lid van de Amerikaanse Special Forces en een veteraan in reddingsoperaties. Taylors leven verdient een Hollywoodfilm: hij zorgde in Libanon voor de grootste drugsvangst in de geschiedenis en werd ingehuurd om goudstaven van dictator Moammar Khadafi te onderscheppen op de Middellandse Zee. Goud speelde ook een rol in zijn missie om Ghosn uit Japan te smokkelen: hij huurde een Turkse privéjet van een vliegmaatschappij die illegaal goud uit Venezuela zou hebben vervoerd. Ghosn stopte hij in een doos waarin normaal gesproken een gigantische subwoofer huisde. Taylors operatie – geschatte kosten: 1,3 miljoen dollar – bracht Ghosn eind december veilig naar Libanon. Taylor zelf werd een halfjaar later gearresteerd in de VS. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Vanity Fair: ‘How Carlos Ghosn Escaped Japan, According to the Ex-Green Beret Who Snuck Him Out’ (Leestijd: 30 minuten)
Waarom steden steeds meer macht krijgen Steden profileren zich steeds nadrukkelijker als het gaat om onderwerpen als klimaatbestendig bouwen, racisme en het tegengaan van beleggers op de woningmarkt. Vaak gaan ze daarmee verder dan de landelijke politiek (denk aan Black Lives Matter Plaza in Washington D.C. of het conflict over de antiracismedemonstratie in Amsterdam). Volgens Benoît Bréville van Le Monde Diplomatique zijn de eigenhandig opererende burgemeesters een symptoom van de tweedeling tussen de steden en het platteland, die groter is dan ooit. In de steden wonen goed verdienende kenniswerkers die voorstander zijn van groene gebouwen en autoluwe straten. Kleinere gemeenten kampen daarentegen met krimp, dalende publieke inkomsten en het verdwijnen van voorzieningen. Het zijn vaak de plekken waar populistische politici veel aanhang hebben. (Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen) Le Monde Diplomatique: ‘The return of the city state’ (Leestijd: 15 minuten)