De Rudi & Freddie Show
Het is nu moeilijk een huurhuis te vinden, maar in de Gouden Eeuw was het nóg moeilijker
SoundCloud
Opname: Freddie en Matthijs Korevaar Montage: Romanee Rodriguez

Luisteraars! Week twee van mijn vakantie, week twee van Rutgers zegetocht over meerdere continenten. Desalniettemin: een Rudi & Freddie Show. Ditmaal een gesprek met econoom Matthijs Korevaar (nu nog verbonden aan Maastricht University) over de woningmarkt.

Matthijs weet wat quarantaine is. Hij heeft zich namelijk jaren geleden al eens opgesloten om vijf eeuwen aan huurprijsdata van Amsterdam, Parijs, Londen, Gent, Brugge, Antwerpen en Brussel Hoe heeft de prijs van een woning zich over meerdere eeuwen ontwikkeld? Hoe betaalbaar is een woning nu vergeleken met toen? En hoe ongelijk was en is de woningmarkt in historisch perspectief?

Terug naar het heden: waarom is het zo moeilijk een woning te krijgen? We hebben het over de Brede Maatschappelijke Heroverwegingen, rapporten geschreven door ambtenaren waarin beleid wordt voorgesteld voor de komende jaren. Het is het menulijstje voor de politiek. Wat zeggen ze over het woningmarktbeleid?

En tot slot: Matthijs heeft onderzoek gedaan naar Is nu het moment om te kopen?

Verder lezen?

Goede én betaalbare huizen voor iedereen, kan dat? Dat wil ik onderzoeken als jullie correspondent Wonen In het debat over wonen gaat het vaak over hoeveel er wordt bijgebouwd. Maar het tekort aan huizen heeft ook te maken met de verdeling van woonruimte. Ik wil weten hoe we goed wonen voor iedereen mogelijk kunnen maken. Lees het missiestuk van Josta van Bockxmeer, onze nieuwe correspondent Wonen