Wat er gebeurt als je de aarde probeert na te bouwen, op aarde, met oliegeld Laatst plaatste onze beeldredactie prachtig beeld van de onderzoeksfaciliteit Biosphere 2 bij een stuk van onze nieuwe correspondent Voedsel, Thomas Oudman. De beelden, die zo uit een sciencefictionfilm lijken te komen, maakten mij nieuwsgierig. Ik ging op zoek naar meer informatie over deze replica van ons ecosysteem en kwam terecht bij de podcast ‘Nice Try!’. Deze aflevering vertelt het verhaal van een groep ecologen, ingenieurs en kunstenaars die een wetenschappelijk experiment aangaan, dat niet zo wetenschappelijk blijkt te zijn. En misschien meer theater was dan experiment, want het werd gefinancierd door de zoon van een rijke Texaanse oliemagnaat. (Heleen Emanuel, redactioneel developer) Curbed: ‘Biosphere 2: The Theater of Utopia’ (Luistertijd: 50 minuten)
Hoe buitenlandse beleggers de Nederlandse woningmarkt veroveren Dat internationale beleggers zich inkopen op de Nederlandse huizenmarkt weet iedereen. Maar waar en hoe dat precies gebeurt, is moeilijker te achterhalen. Drie journalisten van het Financieele Dagblad doken in het Kadaster en ontdekten dat de Amerikaanse investeerder Blackstone de afgelopen jaren steeds meer woningen heeft gekocht in Amsterdam. Blackstone doet dat via tussenpartijen, die huiseigenaren soms via briefjes in de brievenbus benaderen. Het artikel en de infographics bieden een zeldzaam inzicht in de Amsterdamse handel in panden. (Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen) Het Financieele Dagblad: ‘Hoe Blackstone zich inkoopt op de Amsterdamse woningmarkt’ (Leestijd: 10 minuten)
Zo proberen de Nederlandse Spoorwegen hun imago op te poetsen Natuurlijk hebben we allemaal weleens op de NS gemopperd. Te laat, te vies, te weinig treinen. En dus heeft de NS intussen een leger aan communicatielui, maar ook speciale trainingen voor conducteurs en zelfs voor schoonmakers (‘jullie zijn ook het gezicht van de NS!’). Deze documentaire kijkt mee op de meest onbewaakte (en vaak o zo knullige) momenten. Rollenspellen met nieuwe conducteurs, inspiratiebijeenkomsten voor bestuurders, persmomenten bij nieuwe treinen. Het is een portret van de NS als bedrijf dat wordt afgerekend door... ons, de reiziger. (Maite Vermeulen, correspondent Migratie) 2Doc: ‘Missie NS’ (Kijktijd: 1 uur en 20 minuten)
Hoe een psycholoog uitgroeide tot pokerkampioen Maria Konnikova is psycholoog, journalist voor The New Yorker en tijdelijk pokeraar. Een paar jaar geleden ontdekte ze hoe veelzijdig het kaartspel is en stortte ze zich op een carrière als pokeraar. Ze schopte het ver, en legt in haar nieuwe boek – ik ben het aan het lezen en het is zeer goed – uit hoe dat ging, en hoe de psychologie, economie en statistiek achter het spel in elkaar steken. The Atlantic heeft een voorpublicatie. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) The Atlantic: ‘How I Became a Poker Champion in One Year’ (Leestijd: 30 minuten)
De vrouw die slachtoffers van verkrachting hoop gaf Tot diep in de vorige eeuw werd verkrachting niet beschouwd als een ‘volwaardige’ misdaad zoals een inbraak, moord of belastingfraude dat was. Slachtoffers werden net zo stevig ondervraagd door de politie als de (zelden opgespoorde, laat staan berechte) daders. Door gebrek aan dna-testen en de torenhoge bewijslast die bij het slachtoffer lag, konden recidivisten hun gang blijven gaan. In de jaren zeventig veranderde dat, toen Marty Goddard uit Chicago op het idee kwam om een standaardtest te ontwikkelen die agenten en verpleegkundigen konden afnemen bij verkrachtingsslachtoffers: de rape-kit. De testkit werd, mede dankzij subsidie van Hugh Hefners Playboy, een daverend succes, maar overal werd de ontwikkeling niet toegeschreven aan Goddard, maar aan politiesergeant Louis Vitullo. Met Goddard liep het slecht af: ze zou zelf slachtoffer zijn geworden van een verkrachting op Hawaï en stierf in 2015, geobsedeerd met poppenhuizen en verslaafd aan alcohol. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The New York Times: ‘The Rape Kit’s Secret History’ (Leestijd: 40 minuten)