De oplossing voor het fileprobleem: nu hebben we hem echt! 🍾
In Het recht van de snelste staan behalve 65.000 woorden ook een flink aantal infographics, gemaakt door Jorris Verboon. En eentje daarvan ging gisteren internationaal viraal op sociale media (op Twitter, Facebook en LinkedIn).

Leuke infographic, zeiden mensen (ziehier het origineel), maar pas op. Want sommige steden lossen dat probleem zo op:

Jim McPherson legt dat zo uit:

Om de stad heen bouwen dan maar?

Ik beschreef het zelf eerder zo: meer asfalt lost het fileprobleem niet op, het maakt het erger.
Stedenbouwkundige James Wrightman doet dit voorstel:

En stedelijk planner Alan Hoekstra legt de puzzel zo:

En tot het zover is... (dank, Rohn Jave Zurc):

Jullie woonwijken, vroeger en nu
Eerder vroeg ik jullie om foto’s op te sturen van hoe jullie woonwijk veranderde. Dat leverde een mooie collectie op. Hieronder de Hendrik van Viandenstraat uit Amersfoort in ca. 1900, 1977 en 2020 (dank aan Frank Kwanten).

(Grappig weetje: in deze straat maakte de Echte Nederlandse Fietsersbond in 1980 foto’s voor een campagneposter over ruimtegebruik.)
En zo kreeg ik nog een aantal sets, onder andere uit Delft, Roosendaal en Zaandam. Bekijk alle voor-en-na-foto’s onder elkaar op De Correspondent of op Twitter.
Nieuwe journalistieke plannetjes
Ik wil beter in beeld krijgen wie er waar strijd voert met de gemeente over de inrichting of handhaving van 30-kilometerzones. Heb je tips? Deel ze hieronder of mail me (thalia@decorrespondent.nl).
Daarnaast werk ik aan een breder essay over depolitisering: het verwijzen door politici naar een smalle groep experts die weer verwijzen naar richtlijnen die zijn opgesteld door technische instituten.
Over ons boek en die van anderen
Marco en ik mogen niet klagen over de belangstelling voor ons boek: de uitgever houdt een mediaoverzicht bij en ook op Goodreads komen mooie reviews binnen.
Ook de masterclass ‘Anders denken’ loopt goed: daarin proberen we samen met vakmensen uit de bekende denkramen rond mobiliteit te klimmen.
Daarnaast is er interesse voor het steigerwerk: de boeken en denkrichtingen waar we overheen klauterden en op steunden terwijl we schreven. Jan van Tienen van Brandpunt+ maakte een tiplijstje, voor wie nog vakantievoer zoekt.
Zelf ben ik Thinking in Systems van Donella Meadows aan het herlezen. Het is heerlijk dat ons boek door veel mensen ‘verplichte kost’ wordt genoemd: dat vind ik dan weer van haar boek.
Veel groeten,
Thalia
P.S. Mijn nieuwsbrief voortaan in je mail? Meld je hier aan.