Vandaag introduceren we de klassieker, een nieuw label voor tijdloze verhalen van De Correspondent

Voor een medium dat zegt voorbij de waan van de dag te gaan, zijn sommige labels die we voor onze journalistiek gebruiken opvallend tijdsgebonden. 

Onze belangrijkste verhalen? Die noemen we verhaal van de dag. Willen we de voortgang van ons onderzoek delen? Een update. Is er een nieuwsaanleiding om een bestaand verhaal te delen? Opnieuw relevant!

Maar we maken ook veel journalistiek die immer relevant is. Daarom roepen we de klassieker in het leven. 

Dit zijn verhalen waarvan wij hopen dat iedereen ze leest en herleest (of luistert!). Artikelen met tijdloze inzichten die je helpen om de wereld van gisteren, vandaag en morgen beter te begrijpen, zoals dat van correspondent Mobiliteit Thalia Verkade over hoe steeds snellere voertuigen er niet voor zorgen dat we korter onderweg zijn en Lynn Bergers analyse van de keerzijden van de prestatiemaatschappij.

Maar ook: onderzoeksjournalistiek of artikelen die een belangrijk onderwerp agendeerden, waardoor de wereld (een klein beetje) is veranderd, zoals onze onthulling over fitnessapp Polar die ertoe leidde dat verschillende ministeries van Defensie het gebruik van zulke apps verboden. 

Of juist díé publicaties die precies op het juiste moment het nieuws van diepere inzichten voorzagen, zoals het essay van Rob Wijnberg over de nieuwe rol van de journalistiek, vlak na de verkiezing van Donald Trump als president. 

Vandaag trappen we af met het geweldige, gelaagde verhaal van correspondent Economie Jesse Frederik over de Nederlandse schuldenindustrie, ‘Hoe de verzorgingsstaat mensen niet langer helpt, maar in de problemen brengt’. 

De bijdragesectie onder de klassiekers houden we gesloten. Want hoewel de gesprekken een belangrijk onderdeel van onze journalistiek vormen, onze klassiekers willen we tijdloos maken en houden. 

Veel lees- en luisterplezier! 

Lees hier de eerste klassieker van Jesse: ‘Hoe de verzorgingsstaat mensen niet langer helpt, maar in de problemen brengt’.