Podcast: Maak kennis met dé kenner van het Nederlandse klimaatdebat
Deze week in De Rudi & Freddie Show hebben we energiekenner en podcastmaker Remco de Boer te gast. Hij ziet op klimaat- en energiegebied de kloof tussen woord en daad groeien: wél minder CO2, maar laat die windmolens, zonnepanelen en biomassa maar zitten. En daarom klinkt hij soms als een chagrijnige campingvader.
Luisteraars! Een podcast waar we al een tijdje naar uitkijken. We spreken namelijk met Remco de Boer, maker van een van onze favoriete podcasts: Studio Energie. Dat is zo’n podcast waar dit medium voor gemaakt lijkt te zijn: een heerlijke nichecast. Soms interviewt De Boer prominenten als minister Eric Wiebes over het klimaatbeleid, soms een gek met een plan, zoals iemand die een valmeer in Limburg wil bouwen.
Nu bespeuren wij bij het beluisteren van De Boers podcasts dikwijls enige frustratie. Hij klinkt steeds vaker als een chagrijnige campingvader bij het bespreken van de energietransitie.
Er gaapt een steeds grotere kloof tussen het wat (hoeveel CO2 we willen reduceren?) en het hoe (hoe gaan we die CO2-doelen halen?). Het is makkelijk te roepen dat je heel drastisch klimaatbeleid wil, het is ook gratuit, zeker als je niet expliciet bent over hoe je die doelen wil halen.
Wat dan wel?
Toen de Tweede Kamer enkele jaren geleden de Klimaatwet aannam (een wet die de overheid verplicht de CO2-uitstoot met 49 procent te reduceren ten opzichte van het niveau van 1990), waarschuwde* de Raad van State hier al voor. ‘Het kan niet zo zijn’, schreef het hoogste adviesorgaan van de regering. ‘Het kan niet zo zijn dat de Staten-Generaal weliswaar in abstracto de Klimaatwet onderschrijven, maar dat zij, wanneer het aankomt op ondersteuning van wettelijke maatregelen die nodig zijn voor de uitvoering van beleid, onder omstandigheden niet thuis geven.’
Die vrees lijkt waarheid te worden. Een paar weken geleden trokken regeringspartijen D66 en ChristenUnie de handen af van houtige biomassa. Eerder was er al hevig verzet tegen CO2-opslag. Nucleair is al heel lang uit den boze. Sommige provincies doen nu zelfs zonneweides in de ban. En doeleinden voor wind op land worden al jaren niet gehaald, door kostbare procedures.
Het roept de vraag op: wat willen we dan wel? En is dat haalbaar? Daar gaan we het deze podcast over hebben.