Beste,

Hoe was jouw zomer? Heb je iets gezien of gelezen dat ik moet zien, lezen, of delen met anderen? Ik hoor het graag. Verder hou ik het kort. Hier wat dingen die ik de afgelopen weken heb gepubliceerd.

Over toeval en succes en Roger Schmidt

Over toeval en succes en Roger Schmidt

Over solliciteren had ik van een verhaal van vorig jaar. LinkedIn Nieuws maakte er van, wat resulteerde in een vloed aan reacties, waar ik op terugkom, ik kreeg drie telefoontjes en selectiepsycholoog Susan Niessen, een belangrijke bron voor mijn stuk,

Over ex-voetballer over zijn opkomst, ondergang, opkomst en ondergang als voetballer. Of met wat minder grote woorden: over zijn motivatie, demotivatie, onzekerheid en faalangst als voetballer.

Momenteel verdiep ik me wat in het turnen, waarover ik volgende week een stuk heb. Schandaal volgt op schandaal volgt op schandaal: hoe is die sport te redden? Daarna komt veel voetbal: over Duits voetbal, over voetbaltheorie (bij gebrek aan een beter woord) en over voetbaltrainers.

Verder kan ik het boek/de encyclopedie van Rob Siekmann over Cruijffs voetbaldenken – Cruijffiaans – van harte aanbevelen, en hoop ik dat iemand nog eens een mooi uitlegstuk over Cruijffs voetbaldenken maakt.

Verder #1: gaat de laatste xG’s en xA’s – zijn verwachte doelpunten en assists, voetbalstatistiekgeeks weten waar ik het over heb – doneren aan NAC.

Verder #2: Honkbalbaas Billy Beane gaat nu echt in voetbal investeren. Via een nieuw RedBird, gaat hij belangen in clubs kopen. Hij nam al een belang in AZ, de club die hij eerder

Lees-, kijk-, luistertips

  1. John Hersey schreef een jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog dit inmiddels over de atoombom op Hiroshima.
  2. Jesmyn Ward over de dood van haar man aan covid-19.
  3. Jesse Frederik
  4. Paleontoloog John de Vos en zijn verwachting dat de mensheid over 22.000 jaar ten onder gaat. Ik lees momenteel The Precipice van Toby Ord, een loodzwaar boek over de diverse manieren waarop de mensheid zichzelf om zeep kan helpen. (Hint: dat zijn er best veel.) En dat dat zonde zou zijn, aldus de auteur, want ‘we’ kunnen tot hoogtes stijgen die we ons nauwelijks kunnen voorstellen. Wat ik daarbij wel merkte: ‘we’? Ik vind het best lastig om empathie te voelen voor mensen die over tienduizend jaar leven, laat staan een miljoen jaar.
  5. Ben Lindbergh van The Ringer de anonieme jurist die op Twitter (@nyttypos) spel- en grammaticafouten in de New York Times plaatst. Zo’n onderwerp waarvan je denkt: waarom zou ik hierover lezen? En dat dan elke alinea je dwingt de volgende te lezen. Knap.
  6. Gierzwaluwen leven de eerste vier jaar van hun leven permanent in de lucht. Dit, en meer, in
  7. Voetbalschrijver Michel Doodeman heeft nieuwsbrief. De eerste aflevering was van hoge kwaliteit.
  8. Robert Frank – de econoom die figureerde in mijn stuk over Roger Schmidt – gaf een afscheidstoespraak bij zijn pensionering.
  9. Tim Urban, de man achter Wait But Why,
  10. David Epstein hield over zijn boek Range.
  11. Michael Lewis blijft bezig
  12. Feiten van Alex Hutchinson.