Huisuitzetting dreigt voor miljoenen Amerikanen
Deze week een nieuwsbrief over de Verenigde Staten. Want terwijl de Nederlandse economie nog aan alle kanten wordt gestut door noodmaatregelen van de overheid, zijn de economische gevolgen van de coronapandemie daar al op grote schaal zichtbaar. Miljoenen mensen dreigen de komende maanden uit huis te worden gezet, omdat de landelijke regeling die hen moest beschermen vorige week is afgelopen.
De ‘CARES Act’ voorzag mensen die (een deel van) hun inkomen kwijtraakten van een nooduitkering. Bovendien was er een tijdelijk verbod op huisuitzettingen voor huizen waarvan de eigenaren een hypotheek met overheidsgarantie hebben, en voor huurders met een gesubsidieerde woning. Daar is nu een einde aan gekomen, waardoor meer dan twaalf miljoen huishoudens niet meer zijn beschermd tegen huisuitzetting.
Het duurt een maand voordat de effecten van het einde van de noodmaatregelen zichtbaar worden, omdat bewoners na ontvangst van een uitzettingsbevel dertig dagen de tijd krijgen hun huis te verlaten. Maar al is het nog niets vergeleken met de ramp die eraan dreigt te komen, ook nu al staan in de kranten verhalen van huurders die met huisuitzetting worden bedreigd. Dat komt doordat de CARES Act geen sancties omvat voor huisbazen die hun huurders ondanks het verbod op straat zetten, schrijft The New York Times.
Er zijn huurders die hun uitkering te laat ontvangen, en in de tussentijd hun woning moeten verlaten. Sommigen krijgen dreigbrieven en boze voicemailberichten van hun huisbaas. Er zijn protesten en actiegroepen die proberen de ontruimingen te blokkeren. En zoals op zoveel vlakken legt corona ook hier de ongelijkheid bloot die er al was: een buitenproportioneel groot deel van de huisuitzettingen treft mensen van kleur.
Sommige huisbazen geven het goede voorbeeld door de huur te verlagen of voorlopig helemaal kwijt te schelden, zoals een verhuurder uit New York die The Daily Show-presentator John Oliver opvoert in zijn talkshow Last Week Tonight. Maar zoals Oliver eraan toevoegt: ‘Helaas is het geen oplossing erop te rekenen dat iedereen is zoals hij.’
De regering in Washington debatteert ondertussen over een verlenging van de steunmaatregelen. De Republikeinen willen de nooduitkering verlagen van zeshonderd dollar naar tweehonderd dollar per week, wat de Democraten te laag vinden. De Democraten op hun beurt hebben een voorstel gedaan om het verbod op huisuitzettingen te verlengen. En ook in verschillende staten doen voorstellen de ronde voor een verlenging van het verbod, zoals in Californië.
Trump wil segregatie in steden in stand houden
Alsof het armere deel van de Verenigde Staten nog niet genoeg problemen heeft door corona, wist president Donald Trump hun kansen op goede huisvesting onlangs nog te verkleinen. Hij draaide een maatregel van zijn voorganger Barack Obama terug, die de scheiding tussen arme en rijke wijken moest tegengaan. In de praktijk is dat ook een scheiding tussen zwarte en witte buurten. Het is belangrijk daar iets aan te doen, want de plek waar mensen opgroeien is van grote invloed op de kansen die ze in het leven hebben.
De maatregel was een verdere uitwerking van de AFFH-regel (een afkorting voor ‘Affirmatively Furthering Fair Housing’, oftewel het actief eerlijker maken van de huisvesting) uit 1968. Die verbood discriminatie op de woningmarkt en moest een einde maken aan de segregatie die het gevolg was van bewust overheidsbeleid. Zo kregen mensen in zwarte binnensteden geen hypotheek en hielden inwoners van de witte buitenwijken hun buurt wit met een verbod op bewoning door zwarten.
Maar gemeenten probeerden de scheiding tussen de wijken nooit actief terug te draaien. De nieuwe regels van Obama uit 2015 moesten daar verandering in brengen. Voortaan eiste de federale regering concrete plannen om arm en rijk, wit en zwart te mengen. Bijvoorbeeld door betaalbare appartementen te bouwen in de suburbs, zodat ook armere inwoners toegang hebben tot de wijken waar nu alleen de rijkeren wonen. Trump gaat dat idee nu bewust tegen. In een tweet schrijft hij zelfs blij te zijn dat de mensen in de buitenwijken ‘niet langer lastiggevallen of financieel geraakt zullen worden doordat er huizen voor lagere inkomen in jullie buurten worden gebouwd’.
Om te kijken, lezen en luisteren
- Toch nog even terug naar Europa. Hoe staat de EU ervoor nu de eerste golf van de coronapandemie voorbij lijkt te zijn? Om daar achter te komen, reisde Coen van de Ven van De Groene Amsterdammer samen met een Duits-Poolse en een Belgische journalist van Berlijn via Parijs naar Rome. Het leverde een stuk met ontroerende scènes op. Zoals het interview met politicoloog Ulrike Guérot, een van de meest optimistische verdedigers van het Europese project, die het ook even niet meer weet.
- Verder las ik dit goede stuk over complottheorieën van Olaf Tempelman in de Volkskrant. Hij stelt een simpele vraag die helpt te beoordelen hoe waarschijnlijk het is dat ergens een complot achter zit. Waarom zou de aanstichter een complot willen beramen? Meteen is duidelijk dat achter de uitbouw van 5G en de corona-uitbraak waarschijnlijk geen complotten zitten.
- En over complotten gesproken: collega Lex Bohlmeijer interviewde journalist Maarten Reijnders, die in 2016 een boek publiceerde over complotdenkers. Ik schrok ervan hoeveel complottheorieën in het verleden gewoon zijn overgenomen door de pers. Een belangrijke les, ook voor wie geen journalist is.
Tot de volgende,
Josta