Online evenement: Hoe praten we over politiek zonder elkaar in de haren te vliegen?

Op woensdagavond 14 oktober voeren we op The Correspondent een gesprek over hoe we het publieke debat over politiek kunnen verbeteren, in naam van de democratie. Doe je mee?
Er zijn veel terechte en prangende zorgen over de staat van ons publieke debat, en daarmee over ons vermogen om gesprekken over politieke scheidslijnen heen te voeren. De oorzaak van die zorgen is simpel aan te wijzen: als je ook maar één minuut op sociale media hebt doorgebracht ben je of getuige geweest van andermans giftige tirades, je hebt eraan meegedaan of je bent zelf aangevallen.
Zo doen we mee aan een alles-of-nietsspel, gevoed door algoritmes, waarin alleen je eigen kliek kan winnen. Nu nieuwsmedia zich wenden tot sociale netwerken om te peilen hoe mensen denken over het gespreksonderwerp van de dag, krijgen we cliché-argumenten voorgeschoteld die ons gevoel van polarisatie alleen maar uitvergroten en intensiveren.
Maar zoals oprichter Rob Wijnberg een tijdje geleden schreef: ‘Tussen de boze burger en de tierende twitteraar in zit een enorme groep die misschien wel onze grootste, "ongehoorde" bubbel kan worden genoemd. Een groep die een kritisch maar gematigd wereldbeeld deelt.’
Die onderbelichte, maar groeiende consensus – ondanks de grote onderlinge verschillen – is het onderwerp van correspondent Zaid Jilani. In navolging van Robs analyse laat Zaid zien dat de ideologische verschillen tussen Amerikaanse stemmers in werkelijkheid kleiner zijn dan vaak wordt gesteld, en dat zelfs in de VS politici tijdens een crisis zoals de coronapandemie, bereid zijn om samen te werken – al is het voor korte tijd.
Desondanks blijft het narratief van vijandigheid hardnekkig, maar de democratie overleeft het niet zonder dialoog. Dus: hoe verbeteren we het politieke debat als we over ideologische, identitaire, culturele en partijpolitieke lijnen heen kijken? En tillen we de kwaliteit van de discussie daarmee naar een hoger niveau?
Op woensdagavond 14 oktober om 19.30 uur Nederlandse tijd leid ik een paneldiscussie online, waarin onze sprekers deze vragen proberen te beantwoorden vanuit hun eigen correspondentschap of expertise. We gaan in op de nieuwe plichten en privileges die gepaard gaan met burgerschap. We onderzoeken de relatie tussen technologie en democratie en gaan in op de mythes en frames die vanuit de extremen van het debat mainstream zijn geworden. En we doen een poging om ons een nieuwe toekomst van de democratie en van kennis over de politiek voor te stellen.
Rob opent de discussie met zijn ideeën over een beter debat en over de rol van de media als de democratie op de tocht staat.
Onze sprekers
Baratunde Thurston
Presentator Baratunde Thurston werkte voor de satirische website The Union, was als producent betrokken bij The Daily Show, adviseerde Barack Obama, en schreef het boek How to be Black, dat een bestseller werd. Momenteel is hij de uitvoerend producent en presentator van twee podcasts: How to Citizen with Baratunde en We’re Having a Moment. Die laatste werd door mediawebsite CNET tot ‘de belangrijkste podcast van 2020’ bestempeld.
Nesrine Malik
Correspondent Betere Politiek Nesrine Malik werd geboren in Soedan en groeide op in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ze is de schrijver van We Need New Stories: Challenging the Toxic Myths Behind Our Age of Discontent (2019), dat werd opgenomen in de longlist voor de Orwell Prize.
Renata Avila
Renata Avila is een Guatemalteekse advocaat, auteur en activist. Ook is ze medeoprichter van de <A+> Alliance for Inclusive Algorithms. Als expert op het gebied van digitaal recht bestudeert Avila de politiek achter data, de evolutie van transparantie en de implicaties van beide op handel, democratie en maatschappij. Verder voert ze actie voor het recht om te publiceren en verdedigt ze klokkenluiders en journalisten die zich kritisch uitlaten over machthebbers.
Patrick Chalmers
Patrick Chalmers werkt aan een serie over ‘politieke ongeletterdheid’ op The Correspondent. Hij is journalist en filmmaker en houdt zich vooral bezig met de vraag hoe politieke structuren daadwerkelijk democratisch gemaakt kunnen worden. Hij regisseerde All Hands On, een korte documentaireserie over burgers die aan radicale democratie doen.