Stop met ontkennen dat diersoorten uitsterven In het Engels bekt het lekkerder: ‘extinction denial’. Het ontkennen van het grootschalige uitsterven van soorten. Vrijwel alle deskundigen zijn het erover eens: de biodiversiteitscrisis bestaat echt, zij is ernstig, en de remedie is niet eenvoudig. Toch worden deze drie feiten aan de lopende band ontkend. Dat kan zo niet langer, stellen de auteurs van dit stuk. Sta op tegen uitsterfontkenning! (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) Nature Ecology & Evolution: ‘Biodiversity scientists must fight the creeping rise of extinction denial’ (Leestijd: 15 minuten)
Wat is het belangrijkste doel van een stad? SpotR, een gloednieuwe app die drukte kan meten, moet de verspreiding van corona in Rotterdam tegengaan. De app laat zien waar het druk is in de stad en kan een omweg aangeven. Dit minicollege van media-onderzoeker Jiska Engelbert maakt de onzichtbare aannames zichtbaar over wat volgens de bedenkers van SpotR een stad is. Niet een verzameling mensen, maar ‘een canvas voor vertier en consumptie’ dat zich steeds moet meten met andere wereldsteden. En heb je geen Buienradar op je smartphone? Dan tel je ook niet meer mee als mede-eigenaar van de publieke ruimte. (Thalia Verkade, correspondent Mobiliteit) Vers Beton: ‘Minicollege: is de nieuwe drukte-app een hulpmiddel of privacyschender?’ (Kijktijd: 15 minuten)
In de voetsporen van de vluchtende kunstschilder Een van de meest indrukwekkende kunstschilders uit de geschiedenis is tevens een moordenaar. Caravaggio, de meester van de Italiaanse Renaissance, doorkliefde in 1606 een man met zijn zwaard nadat hij een weddenschap over een tenniswedstrijd verloor. Hij ontvluchtte Rome, vestigde zich in Napels, toen op Sicilië, daarna op Malta, en zakte uiteindelijk in elkaar na een poging om drie van zijn schilderijen terug te krijgen in Toscane. De Nigeriaanse schrijver en fotograaf Teju Cole vertelt op weergaloze wijze hoe hij vier eeuwen later de vluchtroute van de opgejaagde Caravaggio aflegt. De toenemende onrust en angst bij het artistieke heethoofd zie je terug in zijn werk, aldus Cole: ‘The brushwork becoming looser, the subject matter more morbid.’ Caravaggio’s kunst was veel meer dan vakwerk en creatieve genialiteit; met zijn penseelstreken hoopte hij in het gevlei te komen bij machtige beschermheren – de paus in Rome, de Orde van Sint-Jan op Malta – die wellicht konden voorkomen dat zijn verleden hem inhaalde. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The New York Times Magazine: ‘In Dark Times, I Sought Out the Turmoil of Caravaggio’s Paintings’ (Leestijd: 45 minuten)
Duwt corona de luchtvaartindustrie nu echt in een groene richting? Zelden zagen we de lucht zo strak blauw als in maart 2020. Geen witte krijtstreep, geen Boeing, geen Airbus. Die kalmte stond in schril contrast met de paniek aan de grond bij vliegtuigmaatschappijen, die in enkele dagen door corona vanuit de vijfde versnelling tot een noodstop werden gedwongen. Journalist Samanth Subramanian beschrijft in deze longread de meltdown in de luchtvaartindustrie aan de hand van insiders bij onder andere KLM. Een fascinerend verhaal, waarin één vraag die ik had bij het zien van die smetteloos blauwe lucht uitvoerig wordt beantwoord: zou deze noodstop het klimaat kunnen redden? (Mayke Blok, membership strategist) The Guardian: ‘Inside the airline industry’s meltdown’ (Leestijd: 30 minuten)
Voetbaltrainer Marcelo Bielsa maakt het heden de moeite waard Soms lees je voetbalverhalen uit een ver verleden en denk je: waarom is het heden zo saai? Ik denk dat dit twee redenen heeft: een oversimplificatie van het verleden en een onderwaardering van het heden. Maar kijk eens naar Jürgen Klopp en Liverpool: nog steeds zet Klopp iets bijzonders neer met spelers die op het moment van hun aankoop niet golden als absolute topspeler, en desondanks is Liverpool vermoedelijk de sterkste ploeg van de wereld. Een ander voorbeeld is Marcelo Bielsa bij Leeds United. Bielsa is een Argentijnse coach die geen interviews geeft, maar continu vreemde dingen zegt. Toen hij vorig seizoen werd ‘betrapt’ op spionage bij de komende tegenstander, zei hij gewoon waar het op stond: dit is normaal in het voetbal. Verder laat hij zijn ploegen spectaculair aanvallend voetbal spelen. Er vallen zo veel doelpunten bij Leeds, dat je als tv-kijker zelf nog gaat scoren als je niet uitkijkt. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) The Ringer: ‘Marcelo Bielsa and Leeds United Form a Perfect Union’ (Leestijd: 10 minuten)