Elk jaar leggen we aan jou en onze 69.000 andere leden verantwoording af voor de manier waarop we het ledengeld besteden en geven we inzicht in de financiële gezondheid van

We willen jullie met dit verslag op toegankelijke wijze een goed beeld geven van hoe onze journalistiek tot stand komt en hoe De Correspondent zich ontwikkelt. Daarom geven we inzicht in de verhoudingen van uitgaven en omzet, en lichten we de posten op een zo direct mogelijke manier toe.

De omzet in 2019 was 6,9 miljoen euro. Het resultaat was 583.281 euro. Deze winst hebben we weer in de journalistiek geïnvesteerd. Er zijn nu 67 medewerkers in dienst bij De Correspondent.

Van de totale omzet is 97 procent afkomstig van leden en boekenlezers. Daar zijn we ontzettend blij mee en trots op, want we willen ons bestaansrecht aan lezers te danken hebben. De Correspondent is om die reden advertentievrij. Daardoor hoeven we alleen aan jouw belang te denken, en niet aan dat van adverteerders.

Dat merk je bijvoorbeeld aan hoe privacyvriendelijk onze site is. We vragen zo min mogelijk om persoonlijke gegevens – je bent immers geen deel van een ‘doelgroep’ voor adverteerders – én er kijken geen trackers van advertentiebedrijven mee naar je surfgedrag.

Waar onze uitgaven heen gaan

Hieronder zie je een verantwoording van onze uitgaven in 2019 in procenten. 


Salarissen, royalty’s en honoraria voor vaste redactionele werknemers en schrijvende freelancers: 44,4 procent

Bijna de helft van onze uitgaven gaat naar vergoedingen van vaste en freelance correspondenten en redacteuren. Denk aan salarissen, honoraria voor stukken en royalty’s uit boekenverkoop. 

We verwelkomden afgelopen jaar Valentijn de Hingh (Identiteit), Wester van Gaal (Klimaateconomie), Thomas Oudman (Voedsel) en Josta van Bockxmeer (Wonen) als nieuwe correspondenten in vaste dienst.


Boekenuitgeverij: 14,9 procent

Sinds 2014 publiceren we boeken, op papier en digitaal. Ze komen tot stand op het platform en zijn een geliefd onderdeel geworden van onze journalistiek. Onze boeken gaan over de grote ontwikkelingen van onze tijd, zijn diepgravend en toegankelijk. 

In deze post vind je de kosten voor het redigeren en vormgeven van onze boeken terug, de kosten voor het drukken en het verzenden, de vertaalkosten en de salarissen van de uitgeverijmedewerkers. Het team werd dit jaar versterkt met Channa van Dijk. Zij begon ooit als stagiair bij de uitgeverij en is nu verantwoordelijk voor de operationele kant.


De technische ontwikkeling en ondersteuning van ons platform: 10,9 procent

Bij De Correspondent geloven we dat developers net zo belangrijk zijn voor het vertellen van verhalen als journalisten. Zij ontwikkelen immers de technologie waarmee en het podium waarop we onze verhalen vertellen.

Ook ontwikkelen ze nieuwe manieren waarop je als lid je kennis kunt delen met onze correspondenten. We verwelkomden drie nieuwe developers: Peter-Jan Pinxteren, Floris Bernard en Leon Shen. Daarnaast startte Teije van Hemert als support engineer.

De site is nooit af. Met ons developmentteam blijven we functies ontwikkelen die onze journalistiek verrijken. Zo lanceerden we twee weken geleden onze audio-app.

Verder vind je in deze post onze webhosting- en beveiligingskosten. 

Probeer onze gloednieuwe luister-app uit Speciaal voor leden hebben wij een luister-app! Hier vind je de audioversie van onze journalistieke verhalen en onze nieuwste podcasts. Installeer de app op je iPhone of Android-telefoon. Download de app


Hr, juridisch advies en finance: 9,1 procent

Onze hr-medewerkers zorgen ervoor dat De Correspondent organisatorisch goed draait en houden het welzijn van alle collega’s in de gaten. Jenny Ho trad dit jaar aan als hr-manager.

Het bestuur – – werkt aan de financiële gezondheid van De Correspondent en draagt zakelijke en juridische eindverantwoordelijkheid. Dit jaar trad onze nieuwe collega Sahar Faber toe tot het bestuur als CFO.

Daarnaast maken we gebruik van de diensten van accountants, fiscale adviseurs, notarissen en juridisch adviseurs. Hun vergoedingen vind je ook terug in deze post.


Creatieve redactie: 6,9 procent

Bij De Correspondent vervult beeld een belangrijke rol in de verhalen die we publiceren. Foto’s, infographics en illustraties maken onze journalistiek gelaagder, sprekender en prangender. Ook bieden we zo een podium aan steeds nieuwe getalenteerde beeldmakers, die onze losse verhalen en series van uniek eigen werk voorzien.

In deze post zitten ook de salarissen van de mensen die het beeld selecteren en gereedmaken voor het platform, denk aan beeldredacteuren en redactioneel vormgevers. Ook sloot dit jaar Rob Wetzer zich aan als interim projectmanager. Hij leidt alle creatieve producties in goede banen en gaat bij ons door het leven als

Ook investeren we steeds meer in audio en andere nieuwe vertelvormen. De kosten daarvoor zie je ook terug in deze post.


Sociale media, ledencommunicatie en campagnes: 4,5 procent

Ons engagementteam verstuurt dagelijks een nieuwsbrief waarin ze onze nieuwe verhalen samenvatten en aankondigen. Ook versturen ze een weekoverzicht en delen ze verhalen en inzichten op Facebook, Instagram en Twitter. Dit jaar sloot Zainab Goelaman zich aan als copywriter.

Daarnaast zijn er twee ledenteams. Ons ledencommunicatieteam beantwoordt al jullie vragen en vertegenwoordigt jullie stem op de redactie. Het werd dit jaar versterkt met Eline Derakhshan. Het lidmaatschappenteam werkt aan projecten en features die meer mensen moeten overtuigen om net als jij lid te worden van De Correspondent en zo onafhankelijke journalistiek mogelijk maken.


Huisvesting: 3,1 procent

Dit zijn de huur- en energiekosten. Onze redactie huist aan het Amsterdamse Barentszplein, op een kwartiertje lopen van het Centraal Station.


Afschrijvingen: 2,9 procent

Van de Belastingdienst mag elk bedrijf jaarlijks een deel van de waarde van de inventaris afschrijven. Hieronder vallen bijvoorbeeld laptops, beeldschermen, het koffieapparaat en kantoormeubilair. En zoals een krant haar drukpersen jaarlijks deels mag afschrijven, kunnen wij waarde afschrijven van ons online platform.

Redactiekosten: 2,5 procent

Denk hierbij aan lunch en koffie, maar ook aan laptops, beeldschermen, treinkaartjes, autoritten, journalistieke reizen, boeken en cursussen.

Rente, bank- en transactiekosten: 0,8 procent

Onder deze post vallen rente, bank- en transactiekosten. Zo betalen we per transactie van ledengeld of een donatie een klein percentage servicekosten aan betaalprovider Mollie. We bankieren bij de Triodos Bank.


Waar komen onze inkomsten vandaan?

Dit is de verdeling van de netto-omzet van De Correspondent in 2019


Lidmaatschappen: 53,8 procent

Zoals je ziet: zonder jullie, onze leden, kan De Correspondent niet bestaan. We zijn nu met 69.000!


Boekenuitgeverij: 43,5 procent

Onze boekenuitgeverij blijft groeien. Niet in het aantal titels dat we per jaar uitgeven – dat houden we bewust rond de vier, zodat elk boek de aandacht krijgt dat het verdient – maar wel in verkoop. In 2019 verkochten we meer dan 250.000 exemplaren!

We willen ervoor zorgen dat we niet afhankelijk worden van boekverkoop. Daarom streven we ernaar om onze vaste journalistieke kosten te kunnen dekken uit ledeninkomsten

Hiermee neemt ook het commerciële belang van boeken voor De Correspondent toe. De winst uit de uitgeverij investeren we weer in journalistiek. Tegelijkertijd willen we er wel voor zorgen dat we niet afhankelijk worden van boekverkoop. Daarom streven we ernaar om onze vaste journalistieke kosten te kunnen dekken uit ledeninkomsten. We hopen dit in 2021 voor elkaar te krijgen. Zo bouwen we een duurzame journalistieke organisatie.

In 2019 publiceerden we De tweede van Lynn Berger, Hoe gaan we dit uitleggen van Jelmer Mommers, De meeste mensen deugen van Rutger Bregman en Beginnen over het einde van Henk Blanken.

Ook verdienden we aan boeken die we eerder uitgaven, zoals de bestseller Je hebt wel iets te verbergen (Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis), Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) van Sanne Blauw en het Dankboek van Ernst-Jan Pfauth.

Daarnaast komen er van vrijwel al onze boeken vertalingen uit. Daar zijn we ontzettend blij mee, want net als met onze Engelstalige evenknie The Correspondent bereiken we met die boeken een wereldwijd publiek. De inkomsten uit vertaalrechten vallen ook onder deze post. 

Alle boeken van De Correspondent op een rij Op onze redactie staan een aantal goed gevulde boekenkasten, voorraaddozen en een bureau: ons postkantoor! Hier worden elke dag de boeken ingepakt en verzonden – ook als cadeau. Bekijk onze boeken in de kiosk van De Correspondent

Subsidies: 1,7 procent

We ontvingen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een subsidie om meer te experimenteren met datajournalistiek, waarvoor veel dank!

Donaties: 1 procent

Veel leden doneren een extra bedrag bovenop hun lidmaatschapsgeld. Nu klinkt 1 procent van de omzet misschien niet als veel, maar van dit bedrag kunnen we een fulltime correspondent betalen. Dat komt mede doordat donaties vrij zijn van btw. Donaties, hoe groot of klein ook, maken dus absoluut een verschil.

Vragen?

Bij De Correspondent zijn we, met inachtneming van ons eigen privacybeleid (sommige financiële informatie is privacygevoelig), graag zo transparant mogelijk over onze bedrijfsvoering. Die maken jullie immers mogelijk.

Heb je naar aanleiding van dit jaarverslag nog vragen, stel ze dan vooral. We zullen per vraag bekijken of en hoe we die het beste kunnen beantwoorden, en of we de vraag een vaste plek in een volgend jaarverslag kunnen geven. Zo deelden we dit jaar voor het eerst op suggestie van jullie het aantal vaste medewerkers.

Tot slot: nogmaals heel veel dank voor jullie steun en vertrouwen. We vinden het een eer om samen met jullie een steeds groter wordende beweging voor diepgravende journalistiek te vormen.