Hoe huurders een alternatief vinden voor huisuitzetting Door de aanhoudende coronacrisis dreigt huisuitzetting voor miljoenen inwoners van de Verenigde Staten. En ook de afgelopen maanden zijn veel huurders al hun huis kwijtgeraakt. Maar er is ook hoop: sinds de financiële crisis zijn door het hele land protestbewegingen van huurders ontstaan, die huurstakingen op touw zetten en blokkades organiseren als er iemand uit huis dreigt te worden gezet. De huurders van vijf appartementencomplexen in Minneapolis is het zelfs gelukt hun huizen over te kopen van de eigenaar. Zij vormen nu een coöperatie, die ervoor wil zorgen dat de woningen voor altijd collectief eigendom blijven. (Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen) The New York Times Magazine: ‘The Tenants who Evicted their Landlord’ (Leestijd: 40 minuten)
Timothée Chalamet, de steracteur van Generatie Z Hij heeft de jeugdige looks van River Phoenix, de oude ziel van een jonge Johnny Depp en de onweerstaanbare nonchalance van Ryan Gosling. Timothée Chalamet is pas 24 jaar en nu al het icoon van een generatie. Zijn doorbraak kwam in 2017 met zijn rol in het Bertolucci-achtige liefdesdrama Call Me By Your Name, waarmee hij direct een Oscarnominatie binnensleepte. GQ spreekt Chalamet terwijl hij zich in een hutje op de hei voorbereidt op zijn hoofdrol in een Bob Dylan-biopic – een creatief intermezzo in de postproductiefase van sciencefictionblockbuster Dune, waarin hij eveneens als protagonist zal schitteren. Op zijn jonge leeftijd wordt Chalamet alom geprezen door gevestigde regisseurs als Wes Anderson, Denis Villeneuve en Joel Coen: hij werkt hard, stelt slimme vragen, voelt zich regelmatig onzeker, maar blijft met beide benen op de grond staan. (Riffy Bol, algemeen redacteur) GQ: ‘The Making (and Remaking) of Timothée Chalamet’ (Leestijd: 40 minuten)
In coronatijd doet Louis Theroux zijn ongemakkelijke interviews vanuit huis Louis Theroux is met zijn naïeve en sullige leg-het-me-eens-uit-houding misschien wel een van mijn favoriete interviewers. In zijn nieuwe serie is hij niet te zien, maar neemt hij via de computer ‘lockdowngesprekken’ op voor een podcast (wat voor hem als digibeet geen kattenpis is). Het zijn interviews met mensen die hij altijd al eens heeft willen spreken, en die nu, omdat ze door corona thuis zitten, alle tijd van de wereld hebben. Ik kende maar weinig van de gasten, maar toch heb ik de tien gesprekken achter elkaar door geluisterd. Want telkens weet Theroux met zijn Britse bescheidenheid en droge humor de vinger op een interessante plek te leggen. Of het nu met een voetballer over zijn criminele verleden gaat, met een actrice over #MeToo, of met een YouTube-fenomeen over zijn familieruzies. (Maite Vermeulen, correspondent Migratie) BBC Radio 4: ‘Grounded with Louis Theroux’ (Luistertijd: 10 afleveringen van 1 uur)
Deze bioloog is al zijn hele leven dieren aan het turven. Vanuit boomtoppen In kringen van natuurliefhebbers is hij een levende legende: Rob Bijlsma. Hij woont in een klein huisje in een Drents bos, tot de nok toe gevuld met opschrijfboekjes en honderd jaar aan biologische literatuur. Aan de biologieafdeling van de Rijksuniversiteit Groningen is hij met zijn encyclopedische kennis en unieke datasets een welkome verschijning. Al dertig jaar lang turft hij elke dag alles in zijn bos wat los en vast zit. Structureel. Zijn dagen spendeert hij het liefst boven in boomtoppen, waar hij speurt naar wespendieven en andere roofvogels. Dagjesmensen lopen er nietsvermoedend onderdoor. Om de zoveel tijd komt Bijlsma met een onomstotelijke analyse. Nu weer: roofvogels nemen gestaag af in het bos omdat natuurbeheerders alle hoge naaldbomen omhakken. Niet minder dan 36.300 velduren op 7.274 dagen heeft hij er volgens zijn eigen, zorgvuldige administratie in gestoken. Dat is dertig jaar lang, drie van elke vier dagen, vijf uur per dag. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) Trouw: ‘Door massale bomenkap verdwijnen de roofvogels uit Drenthe en Friesland: ‘Dit is gewoon strafbaar’’ (Leestijd: 5 minuten)
Zo voelt het om een dak boven je hoofd te verliezen Een vogel die langzaam van en naar een zwerm beweegt, een fietser met een eindeloze schaduw en een lijngetekende hand die op de tafelt tikt. De animaties van Sophia Twigt bij de verhalen van drie voormalig dak- en thuisloze mensen zijn gevoelig en soms haast poëtisch, zonder in clichés te vervallen. De serie ‘Niet thuis’ van de Volkskrant vertelt in drie korte animaties hoe het trio op straat belandde. (Yara van der Velden, chef creatieve team) De Volkskrant: ‘Niet thuis’ (Kijktijd: 3 video’s van 5 minuten)