Beste,

Frank Elderson, directielid van De Nederlandsche Bank, hield vorige week zaterdag een goed verhaal op het ‘Dit is hét moment voor overheden om het verschil te maken. Door massaal te investeren in vergroening van de economie’, zei hij tegen een prominente club mensen.

De overheid zou grote investeringen kunnen doen in duurzame energie-infrastructuur. Hij pleitte voor de verruiming van subsidies en fiscale regelingen voor duurzame woningen en de beprijzing van schadelijke uitstoot, waaronder een kerosinebelasting. Over de noodzaak KLM te redden zei hij geen woord.

Het zijn geen nieuwe ideeën. Het Planbureau voor de Leefomgeving adviseerde in ‘Met het versnellen van de verandering richting duurzaamheid kan de overheid tegelijkertijd hardnekkige leefomgevingsproblemen aanpakken en financiële risico’s reduceren.’

Het instituut publiceerde dit advies nadat voor de Europese Green Deal wil gebruiken om een groen herstel in Europa mogelijk te maken. Daarnaast is een kwart van het Europese herstelfonds van 750 miljard vrijgemaakt voor duurzame investeringen.

Onze buurlanden investeren in een groen herstel

Talloze Europese landen om ons heen hebben gehoor gegeven aan deze oproep. euro gaat voor minstens een kwart naar duurzame doelen – een groot deel daarvan wordt besteed aan de verduurzaming van woningen, de constructie van een waterstofnetwerk, subsidies voor elektrische auto’s en het aanmoedigen van treinverkeer. Van de gaat 30 miljard naar groene investeringen, waarvan 11 miljard naar de verduurzaming van industrie gaat.

Het kleine Denemarken uit om sociale huurwoningen te verduurzamen. Het Verenigd Koninkrijk wil omgerekend 3,7 miljard euro steken in de verduurzaming van huizen. De verwachting is dat dit

En Nederland?

Tragisch, maar in Nederland zijn geen concrete plannen om duurzaam te investeren. zei Ed Nijpels, verantwoordelijk voor het klimaatakkoord, een paar weken geleden tegen de NRC.

Het geld is er, maar het kabinet en ministeries durven het niet goed zelf te investeren. Vanwaar het geweifel? Het is moeilijk uitvogelen waar het misgaat.

‘Nederland is het niet gewend om zich uit een crisis te investeren’, zei economieverslaggever Mathijs Bouman tijdens een webinar over het klimaatakkoord.

Ook Nijpels was aanwezig. Hij er de ‘kersverse nieuwe’ klimaatdirecteur van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat: Niels Kastelein. Een jonge vent die, zag ik op het internet, veel van racefietsen houdt.

Met zijn eerste toespraak, getiteld ‘De klimaatdoelstellingen zijn onveranderd, maar het pad kan variëren’, wekte hij nog niet de indruk een demarrage te willen maken uit het klimaatpeloton.

De regering heeft alle middelen, maar gebruikt ze niet

Dat is symbolisch voor Nederland, die in het klimaatdossier achteraan hobbelt. Zelfs nu de regering bereid blijkt de staatsschuld op te laten lopen om de economie te redden is er geen ambitie om te verduurzamen.

Terwijl het klimaatakkoord om investeringen schreeuwt. De plannen op tafel liggen. De regering alle strategische middelen heeft die het nodig heeft om Nederland nu richting een duurzamere toekomst te dirigeren.

Frank Elderson was ook bij de webinar aanwezig. ‘klimaatdoelstellingen naar voren te halen’ en groen te investeren.

In de nabeschouwing zei Kastelein nog wel dat er , maar daar is – naar mijn weten – sindsdien niks meer van vernomen. Laten we hopen dat het er komt.

Tot de volgende!

Ontvang mijn tweewekelijkse mail Elke twee weken stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief >