Er is genoeg bewijsmateriaal voor de stelling dat de Europese Unie inhumane methodes toepast om zich te beschermen tegen de toestroom van migranten. Er zijn verhalen, artikelen, schokkende foto’s en onthullende filmbeelden. Toch leveren zelfs de meest dramatische incidenten amper maatschappelijke verontwaardiging op.
Hoe kan dat?
Een vraag waarop politiek geograaf Henk van Houtum antwoord probeert te vinden middels onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Van Houtum is ervan overtuigd dat de Europese Unie een gated community aan het creëren is. Dit doet op geen enkele manier recht aan de rijke geschiedenis van het continent, van oudsher gekenmerkt door diversiteit en bewegelijke, open grenzen. Sterker nog: de Unie sanctioneert discriminatie, wat in strijd is met artikel 1 van onze Grondwet.
Ik vind het van belang om - in aansluiting op de serie artikelen die correspondenten Karel Smouter en Maite Vermeulen eerder maakten voor De Correspondent - in de aanloop naar de Europese Verkiezingen stil te staan bij de morele implicaties van deze grenspolitiek. Voor wat voor soort Europa gaan we onze stem eigenlijk uitbrengen, hoe wordt dat Europa in stand gehouden? Heeft de EU zich de xenofobie, waar nationalistische bewegingen patent op hebben, eigen gemaakt?
Een gesprek met een gedreven wetenschapper, die de grenzen van zijn eigen vakgebied graag overschrijdt.




Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!