Spring naar inhoud

Wat zou jij nu willen vragen aan viroloog Marion Koopmans?

Op 20 november citeerde een Amerikaanse verpleegkundige, Jodi Doering, werkzaam op de intensive care van een plattelandsgehucht in South Dakota. Ze deelde haar ervaring op Twitter: ‘Er zijn er die naar je schreeuwen dat ze een magisch medicijn willen en dat Joe Biden de VS te gronde gaat richten. En dat terwijl ze aan 100 procent beademing liggen. Ze zeggen dat er een andere reden moet zijn dat ze zo ziek zijn. Ze schelden je uit en vragen waarom je al dat ‘spul’ draagt, want ze hebben geen covid, want dat is niet echt. Ja, dit gebeurt echt. (…) Deze mensen denken echt dat het hen niet overkomt. En ze stoppen pas naar je te schreeuwen als ze geïntubeerd worden. Het is als een verdomde horrorfilm die nooit ophoudt.’

Een schokkend bericht. Mensen kunnen kennelijk zelfs rond een levensbedreigende ziekte gehersenspoeld worden. Het onderstreept nog maar eens de waarde van goeie informatie. 

Daarom ga ik opnieuw praten met viroloog Marion Koopmans. Ze is hoofd van de afdeling virologie van het Erasmus MC en lid van het Outbreak Management Team. Het afgelopen voorjaar had ik drie keer een gesprek met haar. Ik heb haar leren kennen als een wetenschapper die behoedzaam opereert in het besef dat de kennis ontbreekt om stellige uitspraken te doen. En tegelijk snapt ze dat de samenleving snakt naar inzicht: iedereen wil weten hoe het precies zit.

Met terugkerende kracht kan ik alleen maar constateren dat Koopmans’ visie blijkt te kloppen. Veel van wat ze voorspelde is uitgekomen. En ja, er is ook sprake van voortschrijdend inzicht. 

Ik wil dus graag van haar weten waar we nu staan. Met een vaccin in aantocht. Wat kunnen we verwachten? Wat is wijsheid? Ditmaal ga ik samen met collega Michiel de Hoog. 

En ik nodig jullie allemaal uit, net als de eerste keren, om jullie dringendste vragen met ons te delen. Wat willen jullie dolgraag weten van Marion Koopmans? Je hoeft geen tientallen vragen voor te leggen, daar zal geen ruimte voor zijn. De tijd is beperkt. Dus, wat is die ene echte vraag waar je al langer mee rondloopt?

Mail ’m naar Michiel (michiel at de correspondent punt nl), of naar mij (lex at de correspondent punt nl). Wij zullen samen een heldere lijn proberen uit te stippelen. Het interview staat gepland op donderdagochtend 26 november aanstaande.

Correspondent Goede gesprekken