Waarom werd de bekendste journalist van Malta vermoord? De dreigementen begonnen met een voordeur in lichterlaaie. Een jaar later lag de hond met een doorgesneden keel voor diezelfde deur. Het eindigde in oktober 2017 met een autobom, indachtig de beruchte maffiamoorden op twee Siliciaanse rechters in 1992. 150.000 euro zou het hebben gekost om de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia voor eeuwig het zwijgen op te leggen, blijkens deze meeslepende reconstructie van The New Yorker. In haar huis in de heuvels van het binnenland van Malta, de piepkleine eilandstaat in de Middellandse Zee, ontdekte ze een beerput van zelfverrijking en nepotisme bij de bouw van een energiecentrale. Het onderzoek naar de moord op Malta’s bekendste journalist leidde naar een paniekerige taxichauffeur, een Russische oligarch en de stafchef van de premier. Als je samen met Rusland het enige Europese land bent waarvoor de Raad van Europa een speciale rapporteur heeft aangesteld (CDA’er Pieter Omtzigt), weet je dat Malta een groot probleem heeft met zijn rechtsstaat. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The New Yorker: ‘Murder in Malta’ (Leestijd: 45 minuten)
Hoe de jaren na de pandemie kunnen uitgroeien tot een decennium vol feestvreugde In een zeldzaam hoopvol artikel over het coronavirus vraagt journalist Wouter van Noort zich af of na de pandemie de nieuwe ‘roaring twenties’ uit zullen breken, net als in 1920 na de Spaanse griep. We hebben na een pandemie immers enorme behoefte aan sociaal contact, en er is veel opgepot spaargeld. Kleine waarschuwing voordat je je er al te veel op verheugt: als die euforische tijd er komt, komen we er naar verwachting wel pas vanaf 2024 aan toe. (Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen) NRC Handelsblad: ‘Barsten straks de nieuwe ‘roaring twenties’ los?’ (Leestijd: 5 minuten)
In Wageningen zet Unilever de wetenschap naar zijn hand Het bedrijfsleven heeft invloed op elke stap van het proces van wetenschappelijke onderzoeken aan de Wageningen Universiteit. Dat laat Vrij Nederland zien door twee praktijkvoorbeelden uit te pluizen. Schokkend, maar niet verrassend, op een campus met prestigieuze gebouwen van Unilever en FrieslandCampina, in een land waar steeds minder landbouwonderzoek kan plaatsvinden zonder co-financiering door bedrijven. Zo kan het dat belastinggeld voor fundamentele topwetenschap nu gaat naar vragen als ‘hoe verandert de structuur van voedsel je eetgedrag?’ terwijl urgent onderzoek naar een duurzame voedseltransitie blijft liggen. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) Vrij Nederland: ‘Hoe Wageningen University & Research in de tang van het bedrijfsleven zit’ (Leestijd: 20 minuten)
In dit beruchte pretpark des doods werd de absolute vrijheid gevierd Er was eens een pretpark waar (bijna) doodgaan onderdeel was van de lol. Attracties waren onder meer een wildwaterbaan waarin open elektriciteitsdraden lagen; een golfslagbad dat de bijnaam ‘grave pool’ kreeg na de tweede verdrinking; en een kartbaan waarop je dronken 120 kilometer per uur reed. De eigenaar van het park, Gene Mulvihill, ontwierp alle attracties zelf, zonder hulp van ingenieurs. Zijn visie: een park zonder regels, een viering van de totale vrijheid die volgens hem de jaren 80 en 90 in Amerika kenmerkte. Duizenden mensen raakten zwaargewond in het park, van wie enkelen fataal. Waarom bleef dit park zo lang open? Omdat de lokale economie enorm was opgebloeid. Omdat de eigenaar een ster in procederen was. Maar ook: vanwege de mythische status die het park had verworven onder de jeugd van New Jersey, die er een ontsnapping vond aan haar vaak uitzichtloze bestaan. (Vera Mulder, correspondent Vooroordelen) HBO Max: ‘Class Action Park’ (Kijktijd: 1 uur en 30 minuten, alleen toegankelijk via VPN)
De briljantste viroloog van Duitsland over het coronavirus anno 2021 Voor wie Duits spreekt is de podcast met viroloog Christian Drosten echt een godsgeschenk. Een van ’s werelds experts op het gebied van coronavirussen deelt zijn kennis over zijn vakgebied en, met enige reserve, de omliggende vakgebieden (immunologie en epidemiologie). Drosten was al vroeg met het aanstippen van de rol van aerosolen, vroeg met het bijstellen van zijn mening over mondkapjes, en vroeg met het stellen dat kinderen geen rem zijn op de pandemie. In de laatste editie van de podcast wijst Drosten erop dat kinderen een even grote rol zullen spelen in de pandemie als alle andere leeftijdsgroepen. Ook gaat hij in op de Britse en Zuid-Afrikaanse mutaties, waarbij met name de Zuid-Afrikaanse een vervelende is, van een type dat we de komende maanden vaker zullen zien naarmate een groter deel van de bevolking antistoffen aanmaakt. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) NDR: ‘Die Mutanten im Blick behalten’ (Luistertijd: 1 uur en 55 minuten)