Beste leden, 

We hebben verdrietig nieuws: The Correspondent, de Engelstalige uitbreiding van De Correspondent, stopt per 1 januari 2021. Als je lid bent van The Correspondent, krijg je het resterende lidmaatschapsgeld begin volgend jaar automatisch teruggestort. We willen je vragen het geld niet zelf terug te vorderen, omdat daar extra kosten aan zijn verbonden. Alle artikelen van The Correspondent zullen online blijven staan, maar vanaf het nieuwe jaar zullen er geen nieuwe Engelstalige artikelen meer verschijnen.

Velen van jullie hebben The Correspondent (vanaf het begin) gesteund. Daarvoor zijn we jullie ontzettend dankbaar. In deze brief willen we jullie vertellen hoe we tot dit besluit zijn gekomen en wat we gaan doen om The Correspondent op een verantwoorde manier af te sluiten. 

We stoppen met The Correspondent om financiële redenen. We zagen in de afgelopen drie maanden een flinke toename in het aantal opzeggingen, vaak ingegeven door financiële onzekerheid als gevolg van de coronapandemie. Ook bleef het gemiddelde bedrag dat leden betaalden achter op wat we hadden begroot. Hierdoor waren onze inkomsten niet langer toereikend om onze Engelstalige redactie draaiende te houden. 

Tot onze grote spijt zijn we er met The Correspondent niet in geslaagd om genoeg waarde toe te voegen voor onze (internationale) leden. In een jaar waarin de covid-19-pandemie dagelijks het nieuws domineerde, bleek het lastig om voor onze lezers in meer dan 140 landen een voldoende relevant ‘medicijn tegen de waan van de dag’ te zijn. Lezers hadden vaak meer behoefte aan antwoord op acute vragen als: ‘Gaat de school van mijn kinderen dicht?’ of ‘Wanneer kom ik in aanmerking voor een vaccin?’. Dat zijn niet het soort (lokale) vragen waar onze journalistiek op is gericht.

We hebben het geprobeerd, hebben alles gegeven, maar zijn er niet in geslaagd The Correspondent tot een blijvend succes te maken. 

We zijn bovenal heel verdrietig dat we afscheid moeten nemen van onze enorm getalenteerde Engelstalige collega’s, die elke dag keihard hebben gewerkt om in deze roerige tijden fantastische journalistiek te maken. We zijn trots – in samenwerking met leden over de hele wereld. We willen ze van harte aanbevelen aan iedere toekomstige werkgever.  

Alle medewerkers van The Correspondent hebben een ontslag- en transitievergoeding in overeenstemming met het Nederlandse arbeidsrecht aangeboden gekregen. Freelance medewerkers zullen volledig worden vergoed voor het werk dat tussen nu en het einde van het jaar nog wordt gepubliceerd. De Nederlandse Vereniging van Journalisten, de vakbond, is geïnformeerd over het besluit te stoppen. 

De Nederlandse medewerkers die parttime voor The Correspondent werkten, zullen per 1 januari weer voltijds werken voor De Correspondent. Onze Nederlandse site is een financieel gezonde organisatie die haar werkzaamheden zal voortzetten.

We willen jullie nogmaals uit de grond van ons hart bedanken voor jullie steun. 

Als je lid bent van The Correspondent en vragen hebt over dat lidmaatschap of aanverwante zaken, kijk dan eerst bij de veelgestelde vragen hieronder voor antwoorden. Mocht je vraag er niet tussen staan, aarzel dan niet om een bijdrage achter te laten in de bijdragesectie of te mailen naar post@decorrespondent.nl

We concentreren ons nu volledig op het tot een goed einde brengen van The Correspondent. We vinden het te vroeg om conclusies te trekken over de afgelopen jaren, maar we zullen in de nabije toekomst zeker onze reflecties en opgedane lessen met jullie delen. Heel erg bedankt dat je onderdeel was van ons internationale platform en hopelijk zien we je snel terug op De Correspondent.

Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichters van The Correspondent.

Veelgestelde vragen

Waarom stoppen jullie?

We stoppen met The Correspondent vanwege financiële redenen. We zagen een flinke toename in het aantal opzeggingen, vaak ingegeven door financiële onzekerheid als gevolg van de coronapandemie. Ook bleef het gemiddelde bedrag dat leden betaalden achter op wat we hadden begroot. Hierdoor waren onze inkomsten niet langer toereikend om onze Engelstalige redactie draaiende te houden.

Stoppen jullie vanwege covid-19?

De covid-19-pandemie heeft absoluut een rol gespeeld. Tot onze grote spijt zijn we er met The Correspondent niet in geslaagd om genoeg waarde toe te voegen voor onze (internationale) leden. In een jaar waarin covid-19 dagelijks het nieuws domineerde, bleek het lastig om voor onze lezers in meer dan 140 landen een voldoende relevant ‘medicijn tegen de waan van de dag’ te zijn. Lezers hadden vaak meer behoefte aan antwoord op acute vragen als: ‘Gaat de school van mijn kinderen dicht?’ of ‘Wanneer kom ik in aanmerking voor een vaccin?’. Dat zijn niet het soort (lokale) vragen waar onze journalistiek op is gericht.

Wat betekent dit voor De Correspondent en het team dat daar werkt?

Op de allereerste plaats zullen we onze collega’s van The Correspondent – en de perspectieven die ze vanuit alle hoeken van de wereld meebrachten – ontzettend missen. De Correspondent blijft bestaan en er wordt niemand ontslagen als gevolg van het beëindigen van The Correspondent. Nederlandse collega’s die (parttime) voor The Correspondent werkten, zullen per 1 januari 2021 weer voltijds voor De Correspondent gaan werken.

Wat hebben jullie geregeld voor medewerkers?

Alle medewerkers van The Correspondent hebben een ontslag- en transitievergoeding in overeenstemming met het Nederlandse arbeidsrecht aangeboden gekregen. De Nederlandse medewerkers die parttime voor The Correspondent werkten, zullen per 1 januari weer voltijds werken voor De Correspondent.

Hoeveel mensen gaan weg bij The Correspondent?

We moeten helaas afscheid nemen van tien geweldige collega’s. vind je een overzicht van ons team. (Als je interessante werkplekken of vacatures kent, kun je die delen via post@decorrespondent.nl, dan sturen wij die graag aan ze door.)

Wat zijn de consequenties voor freelance medewerkers? 

Freelance medewerkers zullen volledig worden vergoed voor het werk dat tussen nu en het einde van het jaar nog wordt gepubliceerd op The Correspondent. Het copyright op niet-gepubliceerd werk blijft volledig bij de maker, die het elders mag publiceren. Werk dat al is uitgevoerd zal sowieso worden gecompenseerd.

Wanneer hebben jullie medewerkers geïnformeerd?

We hebben onze medewerkers in de ochtend van 10 december 2020 geïnformeerd in een gezamenlijke virtuele vergadering. Daarna hadden we losse gesprekken met individuele collega’s over hun ontslag- en transitievergoeding en hun toekomst. We hebben medewerkers de kans gegeven om deze brief en de veelgestelde vragen mee te lezen en aan te vullen.

Hadden jullie het opheffen van de redactie kunnen voorkomen?

We hebben elk mogelijk scenario om onze Engelstalige site voort te zetten uitgebreid onderzocht, waaronder: met een kleiner team verdergaan, bezuinigen op salarissen en zelfs volledige integratie met het Nederlandse platform De Correspondent. Helaas waren geen van deze scenario’s financieel haalbaar.

Werkt dit type journalistiek alleen in Nederland?

Tijdens de crowdfundingcampagne van The Correspondent werden leden uit meer dan 130 landen lid van de beweging voor ‘unbreaking news’. Dus ja, we denken dat er zeker vraag is naar dit type journalistiek. Helaas lukte het ons niet om hen bij ons te houden, maar we hebben veel respect voor journalistieke collega’s wereldwijd die dit wel is gelukt. Ter inspiratie raden we je aan een kijkje te nemen bij een initiatief van New York University dat onderzoek doet naar door leden gesteunde journalistiek wereldwijd.

Hoe en wanneer krijg ik mijn geld terug?

Als je lid bent van The Correspondent, eindigt dat lidmaatschap op 1 januari 2021. We zullen alle leden het resterende lidmaatschapsgeld automatisch terugstorten aan het begin van het nieuwe jaar. Je hoeft hier niks voor te doen. We willen je vragen om het geld niet zelf terug te vorderen, omdat dat extra kosten met zich meebrengt.

Zo wordt jouw terugstorting berekend:

Heb je een jaarlidmaatschap dat is ingegaan of verlengd op, bijvoorbeeld 30 september 2020, dan blijft je lidmaatschap actief tot en met 31 december 2020. Het bedrag voor de resterende dagen (in dit geval van 1 januari 2021 tot en met 29 september 2021), wordt automatisch teruggestort.

Heb je een maandlidmaatschap dat is ingegaan of verlengd op, bijvoorbeeld, 7 december 2020, dan blijft je lidmaatschap actief tot 31 december 2020. Het bedrag voor de resterende dagen (in dit geval van 1 januari 2021 tot en met 6 januari 2021), wordt automatisch teruggestort.

Ik hoef geen geld terug. Is dat ook goed?

Dat is heel aardig van je, maar we zullen al onze leden terugbetalen. Als je andere onafhankelijke media wilt steunen, dan raden we je aan een kijkje te nemen bij de , een initiatief van New York University dat onderzoek doet naar door leden gesteunde journalistiek wereldwijd.

Wat vinden de ambassadeurs van de crowdfundingcampagne in 2018 van het opheffen van The Correspondent?

We hebben onze ambassadeurs gebeld of gemaild en ze het verdrietige nieuws verteld. We kunnen niet namens hen spreken, maar zijn hun erg dankbaar voor alle steun.

Jullie hadden toch investeerders?

Ja, Stichting Democratie en Media en Luminate. We zijn hun heel dankbaar voor de steun die ze ons hebben geboden, in goede en slechte tijden. We staan helemaal achter hun missie om onafhankelijke media wereldwijd te steunen en we zijn er trots op om onderdeel te zijn geweest van hun indrukwekkende netwerk van journalistieke organisaties.

Hebben jullie de vakbond geïnformeerd over de ontslagen?

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten, de vakbond, is op woensdag 9 december 2020 geïnformeerd over het besluit te stoppen met The Correspondent. We hebben aan hen uitgelegd dat dit komt vanwege financiële redenen.

Als jullie alle leden hebben terugbetaald en de medewerkers hun ontslag- en transitievergoeding hebben gekregen, blijft er dan nog geld over?

Ja, al het overgebleven geld zal naar onze crediteuren gaan. De oprichters van The Correspondent krijgen geen geld. 

Wat gebeurt er vanaf 1 januari 2021 met de website?

Met ingang van het nieuwe jaar zullen we geen nieuwe artikelen meer publiceren op thecorrespondent.com. Alle artikelen en audioproducties die The Correspondent heeft gepubliceerd, blijven beschikbaar. De rest van de site blijft om archivarische redenen hetzelfde. 

Wat gebeurt er met de ledenbijdragen?

Anders dan alle artikelen en audioverhalen zullen de ledenbijdragen niet meer publiekelijk beschikbaar zijn. Ledenbijdragen werden gemaakt in de context van een community en waren alleen zichtbaar voor andere leden. Aangezien het lidmaatschap van The Correspondent per 1 januari 2021 verdwijnt, zullen deze bijdragen niet meer te zien zijn. 

Wat gebeurt er met de audio-app?

Leden kunnen de audio-app van The Correspondent nog downloaden totdat The Correspondent niet meer publiceert. De audio-app verdwijnt per 1 januari van de De audiojournalistiek blijft nog wel beschikbaar via de website.

Komt er ergens in de toekomst een herstart van The Correspondent?

We hebben geen plannen of intenties om The Correspondent te herstarten. We hebben onze uiterste best gedaan om er een succes van te maken, maar het is ons niet gelukt. We hebben eerder dingen ondernomen die niet zijn gelukt, maar ook projecten die wél slaagden. Experimenteren en nieuwe dingen proberen zit in ons DNA, dus dat zullen we blijven doen. 

Wat hebben jullie hiervan geleerd?

We zijn op dit moment volledig gericht op het zo verantwoord mogelijk afronden van The Correspondent. Het is nog te vroeg om te reflecteren op de afgelopen jaren. In de nabije toekomst zullen we zeker delen welke lessen we hebben geleerd.