Beste,

Ik was heel veel aan het doen, ik was even ziek (geen corona), en daarna was ik heel weinig aan het doen, dus vandaar een tijdje geen nieuwsbrieven. Maar dat is allemaal over. Vanaf nu weer elke twee weken een nieuwsbrief – ik heb veel zin in 2021.

2020 was geen heel goed jaar. Maar aan sommige verhalen uit 2020 denk ik met plezier terug. Een stuk met hoogleraar wiskunde Bert Zwart over en hoe dat ons kwetsbaar maakt bij onverwachte gebeurtenissen (corona & de zorg bijvoorbeeld). Dit thema had ik verder moeten en willen uitwerken (2021 wordt een jaar van meer focus en discipline – goed voornemen!), want het is spannend. Zijn we bereid om reserves aan te houden die 99 procent van de tijd niet nodig zijn?

Verdere stukken uit 2020: de ex-voetballer van FC Twente die vertelde over de stress en faalangst tijdens zijn voetbalcarrière; meritocratie en de rol van toeval in het leven en de vader en zoon die de strijd aangingen met het geboortemaandeffect in het voetbal – en wonnen

En dan was er nog het turnen – en

Verder zou ik je aanraden nog eens te lezen. Helder is dat de affaire een tragedie is. Minder helder is hoe dat precies komt. Harde, ‘monocausale’ beweringen over schuldigen (Belastingdienst, Asscher, Rutte, een rechter, het neoliberalisme) en helden (journalisten, Kamerleden, advocaten) scoren. Jesses boek toont aan dat het allemaal subtieler in elkaar steekt.

Ik wens je het beste voor 2021.

Lees-, kijk-, luistertips

  1. Sam Hinkie met investeerder Patrick O’Shaughnessy.
  2. Daryl Morey – Hinkies oude baas bij de Houston Rockets en zijn opvolger als general manager bij de Philadelphia 76ers – met internetondernemer Jason Calacanis. Zoals dat Steve Nash, NBA-legende, nog veel beter was geweest als hij zelf had geweten hoe goed hij was als schutter. Dat wil zeggen: als hij maar meer had geschoten.
  3. Mark Cuban was te gast
  4. Billy Beane praat over sport na corona
  5. Voor wie Duits spreekt: de podcast over de geschiedenis van allerlei besmettelijke ziektes is geweldig. De geschiedenis van de gele koorts, mazelen, pokken en SARS-1, en het verhaal over de antivaxcultuur, die groot werd dankzij een frauduleus paper dat een verband legde tussen de bof-mazelen-rodehond-inenting en autisme.
  6. De journalist die de fraude achterhaalde, Brian Deer, schreef er over in de British Medical Journal. Zeer lezenswaardig.
  7. over de mRNA-technologie achter enkele vaccins tegen corona.

Hebben jullie nog iets geweldigs gelezen? (Het liefst niet over mannelijke Amerikaanse sportbestuurders.) Mail me of @‘t me op Twitter.