Spring naar inhoud

Deze Nederlandse dief van goede voetbalideeën wordt hoofdscout in Vancouver

Nikos Overheul, de Nederlandse scout die werkte voor FC Midtjylland en Brentford en later als analist voor data-analysebedrijf Statsbomb, en een van de kartrekkers van het voetbalblog is als Director of Recruitment (hoofd scouting) bij de Canadese voetbalclub Vancouver Whitecaps.

Eerder schreef ik over (‘een obsessieve dief van goede voetbalideeën’) en zijn werkwijze waarin hij een praktische manier beschrijft hoe je met data-analyse op goede tactische ideeën kunt stuiten. Na die tijd raakten we bevriend, dus veel meer wil ik er niet over schrijven, maar omdat ik eerder over Nikos schreef, wilde ik het als update wel vermelden.

Een exponent van de emancipatiegolf in het voetbal

Oók omdat Nikos (33) een van de exponenten is van een nog steeds groeiende emancipatiegolf in het voetbal, waarbij niet-ex-voetballers belangrijke posities bij een club krijgen. Denk aan Thomas Schaling (ex-student Latijns-Amerikastudies, nu scout bij of aan Wes Beuvink, de piepjonge denk aan de Oostenrijks-Kroatische blogger René Marić (nu assistent-trainer van Borussia Mönchengladbach), of aan een 17-jarige scholier uit Bangalore die werkt als videoscout voor het Schotse Dundee United – vanuit India.

Dus ja, voetbal is conservatief, zeker, dat cliché gaat nog wel even op, maar tegelijkertijd zijn weinig bedrijfstakken zo transparant, zo mondiaal, zo flexibel en egalitair als het voetbal. Wie je bent wordt minder belangrijk dan wat je kan. En ik gok dat dit alleen maar gaat toenemen. Als je meer wilt weten over Nikos: hier kun je over hem lezen bij en hieronder is hij te zien en horen in een podcast van TiFo Football.

YouTube
The Athletic UK: How Do Football Clubs Actually Use Statistics?
Correspondent Sport