‘Wat nu?’ Zo luidt een van de meest gestelde vragen van leden onder artikelen op De Correspondent.

Goed dat dit wordt aangekaart, schrijven leden onder artikelen over bijvoorbeeld klimaatverandering, ongelijkheid of racisme, maar: wat doen we eraan? Hoe zorgen we ervoor dat dit probleem wordt opgelost? En ook: hoe zorgen we ervoor dat méér mensen dit weten dan alleen leden van De Correspondent?

Daar hebben we een nieuw antwoord op gevonden: de Correspondent Foundation, een stichting die de maatschappelijke impact en het bereik van journalistiek wil vergroten. En daarmee positieve sociale verandering teweeg wil brengen.

Bijvoorbeeld door ons nieuwe boek over de toeslagenaffaire, breed beschikbaar te maken door het te hertalen naar toegankelijker Nederlands, omdat niet iedereen in staat is lange, complexe teksten te lezen. Zodat voor iedereen duidelijk wordt dat de affaire geen incident is, maar het symptoom van een dieperliggend probleem dat we moeten aanpakken. 

Of door onze journalistiek om te zetten in lesmateriaal, zoals we zouden kunnen doen met de serie over ons koloniale verleden. Zodat jongeren beseffen hoe dat verleden doorwerkt in het hedendaags racisme, maar ook wat ze eraan kunnen doen. 

Of door campagnes mogelijk te maken, zoals we begin 2020 deden met over de dreigende zeespiegelstijging. In één klap hoorden vijf miljoen mensen wat klimaatverandering voor Nederland betekent. 

Als lid van De Correspondent maak je onze journalistiek mogelijk. En nu kun je als donateur van Correspondent Foundation helpen de volgende stap te zetten: onze journalistiek inzetten voor maatschappelijke verandering. 

ja, ik doe mee!

Waarom een stichting?

Als advertentievrij journalistiek platform zijn we volledig afhankelijk van onze – inmiddels meer dan 70.000 – leden. Jullie maken onze journalistiek mogelijk. En daarom is alles er bij ons op gericht jullie, leden, zo goed mogelijk te bedienen. 

Van de app die we bouwen tot de correspondentschappen waar we in investeren, altijd vragen we ons als eerste af: hoe zijn leden hierbij gebaat? 

Door een aparte stichting op te richten, kunnen we projecten opzetten die een maatschappelijk belang dienen, en waar geen omzet voor terug hoeft te komen. Met andere woorden: projecten die financieel niet direct rendabel zijn, maar waar we wél in geloven. 

Vandaar dus de Correspondent Foundation. De stichting is onafhankelijk en wordt geleid door een onbezoldigd bestuur. De opzet ervan is een zogenoemde grantmaking organisation: de stichting haalt geld op bij donateurs – kleine en grotere gevers en onafhankelijke fondsen – en maakt met deze donaties projecten mogelijk, zoals bewustwordingscampagnes of journalistieke onderzoeken. De stichting begint met projecten onder leiding van De Correspondent, maar wil op termijn ook initiatieven van andere (journalistieke) organisaties steunen. 

Bijkomend voordeel van deze opzet: de stichting is een officieel goed doel, met een zogenoemde ANBI-status, dus donaties zijn – – belastingaftrekbaar.

YouTube

Maak kennis met onze directeur, voorzitter, penningmeester en secretaris 

Als toekomstig donateur wil je natuurlijk graag weten: aan wie vertrouw ik mijn geld toe? heb je al kennis kunnen maken met:

Anika de Groot, directeur

Anika is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de stichting – van de fondsenwerving tot het coördineren van nieuwe projecten. 

Anika is goed thuis in de fondsenwereld. Eerder was ze adjunct-directeur bij vrouwenrechtenorganisatie ActionAid en marketingdirecteur bij jongerenorganisatie Dance4Life. Ze maakte daar diverse maatschappelijke projecten en campagnes mogelijk in zowel binnen- als buitenland.

Naast Anika hebben we ook een geweldig bestuur dat we graag aan je voorstellen. 

Ikenna Azuike, voorzitter

Ikenna werd geboren in Nigeria en groeide op in Engeland, waar hij zijn carrière als advocaat begon. Maar al snel gooide hij het roer om en ging verder als Zijn satirische Youtube-kanaal ‘What’s Up Africa’ (voor de BBC) had een half miljoen volgers. In de afgelopen jaren maakte hij onder meer documentaires voor BNNVARA en de VPRO (Planeet Nigeria en De Post-Racistische Planeet) en werkte hij met zijn vrouw Mette te Velde aan een stichting die zich al meer dan tien jaar inzet voor duurzaamheid. 

Ali Remmelts, penningmeester

Ali studeerde sociale geografie en werkte bij een uitgeverij, voordat ze begon bij Amnesty International. Daar was ze als eindredacteur onder meer verantwoordelijk voor Wordt Vervolgd, een maandblad over mensenrechten. Op dit moment is ze zakelijk directeur bij Stichting Movies that Matter – een festival voor bijzondere documentaires die ook met enige regelmaat op De Correspondent worden vertoond.

Hans de Zwart, secretaris

Hans is docent in het hoger onderwijs en onderzoeker op het terrein van de maatschappelijke impact van technologie. Zijn speciale focus gaat uit naar hoe racisme zich daarbinnen manifesteert. Tot september 2019 was hij Hij begon zijn carrière als gymleraar in Amsterdam-Zuidoost. 

Het bestuur werkt op vrijwillige basis en bewaakt de missie van de stichting. Anika, Ikenna, Ali en Hans worden bijgestaan door een adviescommissie, waar ik (Rob) en een aantal collega’s van De Correspondent deel van uitmaken. De adviescommissie draagt projecten voor, die het bestuur beoordeelt aan de hand van vragen als: maakt dit project genoeg maatschappelijke impact? Staat het publieke belang voorop? Welke partners en experts zijn betrokken bij de uitvoering?

Is het bestuur akkoord, dan gaat Anika aan de slag met de financiering: door projectaanvragen te doen bij aanvullende fondsen of door steun van donateurs. Het bestuur heeft daarbij het laatste woord en houdt boven alles in de gaten of de redactionele onafhankelijkheid is gewaarborgd. 

Geweldig, maar... wat nu?

Simpel: word donateur!

Om de stichting een kickstart te geven, beginnen we met een rondgang langs onze leden. 

Via de stichting kun je belastingaftrekbaar schenken. Hiermee stel je ons in staat de Correspondent Foundation op te starten, nieuwe fondsen aan te trekken en een eerste project mogelijk te maken. 

Je kunt doneren via de knop hieronder. 

ja, ik doe mee!

Wil je een grote bijdrage doen, of overweeg je steun via je testament, dan kun je ook opnemen met Anika. Via De Correspondent en de nieuwsbrief van de stichting (meld je aan!) houden we je op de hoogte van wat er met je gift gebeurt.

Wil je meer weten over de stichting, de missie en ambities? Neem een kijkje op correspondentfoundation.org of bekijk de veelgestelde vragen.

Dank jullie wel!

Met deze stichting willen we onze maatschappelijke impact vergroten We gaan de Correspondent Foundation oprichten. Daarmee willen we in de geest van onze journalistieke missie maatschappelijke vooruitgang teweegbrengen – in Nederland én daarbuiten. Lees hier de eerdere aankondiging aan leden terug