Beste,

Excuus voor de stilte. De nieuwsbrieven schoten er even bij in.

De laatste tijd schreef ik wat over corona. Een gesprek met arts-microbioloog een gesprek over de en de No-Covid-beweging in Duitsland, en een stuk over de corona-aanpak Korte leeswijzer bij die laatste: ja, het is een voordeel dat Nieuw-Zeeland een eiland is. Nee, het was niet vanzelfsprekend dat Nieuw-Zeeland dat voordeel ook benutte.

Voor dat laatste stuk dwaalde ik wat af in de wereld van existentiële risico’s – de risico’s dat de wereld compleet vergaat. Er houdt zich een verbazingwekkend aantal verbazingwekkend slimme mensen bezig met dit onderwerp. En verbazingwekkend mensen. Volgens een zo’n onderzoeker die ik sprak, is dat logisch. Het einde van de wereld bestuderen én zwaar op de hand zijn – dat werkt niet.

Daarover over twee weken meer, ook meer over corona, en (ik geloof volgende week al) over voetbal. Tot slot #1: heb je verder een oplossing voor het geboortemaandeffect? De KNVB hoort graag van je. Zie en en Tot slot #2: wat zou je graag willen lezen in aanloop naar het EK voetbal? Ik hoor het graag.

Tot de volgende nieuwsbrief, over twee weken.

Lees-, kijk- luistertips

  1. Covid-19: een ziekte die net niet licht genoeg is om te negeren, en net niet zwaar genoeg om snoeihard aan te pakken. Dit filmpje
  2. Omar Chaudhuri heeft een oplossing voor het probleem dat vrouwensporten vaak kleiner zijn en blijven dan mannensporten: voor mannen en vrouwen samen, zoals bij de Olympische Spelen.
  3. RTV Rijnmond scout Nikos Overheul.
  4. Daryl Morey van basketbalploeg Philadelphia 76ers zei weer eens een boel slimme dingen De interviewer zijn stem is voor mij een bewijs dat kunstmatige intelligentie echt al heel indrukwekkend is.
  5. Kai Kupferschmidt verslaat de pandemie voor Science en heeft daarnaast een erg goede podcast over virussen, (Het enige nadeel: Duits.) In eentje daarvan deelt hij iets dat ik niet wist: de term slaat niet op de verwekking van Jezus, maar op die van zijn moeder, Maria. Zij was er gewoon opeens in de buik van haar moeder, Anna. En nee, dit betekent niet dat Jozef en Maria het wel gezellig hebben gehad. De scriptschrijvers van de katholieke kerk hebben het niet eenvoudig gemaakt, zeg maar.
  6. Reuters tussen vleermuizen en virussen.
  7. Vorige maand heb ik de Cauberg en de een paar keer beklommen. Laat ik het zo zeggen: mijn respect voor wielrenners is gestegen. Na afloop vergoedt veel.
  8. In dezelfde categorie: onlangs probeerde ik na te doen op de spinningfiets. Een halve minuut 700 watt gemiddeld trappen is zwaar. Ik deed het in alle rust, hij deed het middenin een harde race, en dan twee keer zo lang. Hoe Van der Poel überhaupt op 1362 watt komt (tijdens zijn beslissende aanval) is me een raadsel.
Ontvang mijn wekelijkse mail Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan! Klik hier om je aan te melden