Spring naar inhoud

Heb je vragen over de noodzaak van Europese eenheid? Leg ze voor aan Caroline de Gruyter

In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart stel ik in mijn serie Goede gesprekken een aantal onderwerpen aan de orde die van urgent belang zijn in de politiek, en dat zouden moeten zijn in de verslaggeving.

Europa, of je nou voor of tegen bent, is evident iets waar we inhoudelijk over moeten debatteren, omdat het van invloed is op ons leven.

Welnu, op maandag 22 februari ga ik in gesprek met Caroline de Gruyter. Zij schrijft al twintig jaar over Europa, onder andere voor NRC. En ze komt begin maart met een boek dat er verrassend nieuw licht op werpt: Beter wordt het niet. Het is – vanuit standplaats Wenen – een persoonlijke beschrijving van haar zoektocht naar de geschiedenis van het Habsburgse Rijk. Dat lijkt ver weg, maar het is feitelijk een spiegel. In dat immense oude keizerrijk in het hart van Europa waren dezelfde processen aan de gang als tegenwoordig in de Europese Unie.

Het interview zal natuurlijk voor een deel over het boek gaan. En dat kunnen jullie nog niet gelezen hebben. Maar toch, als je haar journalistieke werk kent, of met Europa in je maag zit (uit liefde of haat), dan heb je wellicht een of meer prangende vragen. Leg ze voor. Dat kan hieronder of per mail: lex@decorrespondent.nl Ik neem ze mee, wellicht kan ik ze goed gebruiken bij mijn ontmoeting met Caroline de Gruyter. Dank!

Correspondent Goede gesprekken