De Rudi & Freddie Show
Hoe gepolariseerd is Nederland? Haten we elkaar nog een beetje?
SoundCloud

Luisteraars! Deze week spreken we met niemand minder dan Armèn Hakhverdian. Armèn is een van de oprichters van het populair-politicologische blog Stuk Rood Vlees, waar regelmatig beschouwingen verschijnen van de betere Nederlandse politicologen.

We hebben het over politieke polarisatie in Nederland. Hoe staat het met onze haatgevoelens ten aanzien van vijandige partijen? Kunnen wij ‘de ander’ nog wel beoordelen op de inhoud, of gaat het er steeds meer om welk politiek shirtje hij of zij aan heeft? En is polarisatie eigenlijk wel zo slecht? Hoort het niet juist ook bij een gezonde democratie dat er stevig gepolariseerd wordt? 

Armèn vertelt ook over zijn eigen onderzoek naar de afspiegeling van het electoraat in het parlement. Nederland is een diplomademocratie, waarbij vrijwel alle zetels in de Tweede Kamer worden ingenomen door hoogopgeleiden. Wat betekent dat voor onze democratie? Zorgt het ervoor dat bepaalde onderwerpen wel, en andere onderwerpen niet, onderdeel van het debat worden?

Stemmen, de verkiezingspodcast zonder peilingen Beluister hier de laatste aflevering van de podcast Stemmen van Armèn Hakhverdian, in samenwerking met De Correspondent