De Rudi & Freddie Show
Powerduiding van de verkiezingen
SoundCloud

De kiezer heeft gesproken. En het resultaat is, tja, wat moeten we ervan zeggen? Enerzijds is D66 de grote winnaar, anderzijds blijven het links-progressieve en het rechts-conservatieve blok ongeveer even groot. Enerzijds is de VVD – ondanks alles – gewoon weer de grootste, anderzijds is er in de afgelopen tien jaar wel degelijk veel veranderd in het Nederlandse politieke denken.

Neem D66: tien jaar geleden maakte de partij zich nog vooral zorgen over het begrotingstekort en de staatsschuld, en hoe erg het zou zijn om komende generaties met een te grote schuld op te zadelen. Nu wil de partij juist veel geld uitgeven, en de staatsschuld fors laten oplopen, om komende generaties niet met een onleefbare planeet op te zadelen.

We hebben het ook over onze politieke irritaties – waarom het Jesse bijvoorbeeld niet is gelukt om GroenLinks te stemmen, hoe gaaf hij Bart Snels ook vindt En tot slot, misschien wel het interessantst: de differentiatie van de overdrachtsbelasting (starters gaan minder betalen, beleggers meer). Waarom is dit zo’n ongelofelijk slecht plan?