Heel af en toe kom je een boek tegen dat je manier van denken totaal overhoop haalt. Bij mij was dat The Righteous Mind.

Daarin zet de Amerikaanse sociaal psycholoog Jonathan Haidt een frontale aanval in op het idee dat onze morele overtuigingen op ratio gebaseerd zijn. 

Waarom heb ik de standpunten Is dat omdat deze, zoals ik zelf graag geloof, gebaseerd zijn op een degelijke feitelijke onderbouwing, of gebruik ik feiten zoals een zatlap een lantaarnpaal gebruikt: niet als verlichting, maar enkel als ondersteuning? Waarom gelooft niet iedereen wat ik geloof? Zijn de anderen dan echt zo dom, onwetend of slecht? Ben ik wel een onafhankelijk denkend individu of toch een kuddedier dat vaak gedachteloos achter de anderen aanholt? 

We hebben als samenleving last van opinitis – een overdaad aan meningen die kan leiden tot de ontsteking van het maatschappelijk weefsel – maar stellen zelden vragen bij de fundamenten van onze overtuigingen. Vandaar dat ik samen met jullie graag dit boek wil lezen en er daarna met jullie over in gesprek wil gaan in een Zoom-sessie.

Wat kun je verwachten?

Een goed gesprek! Je leert een correspondent én andere lezers kennen, en doet nieuwe inzichten op door een boek te ontleden. We vragen je het boek van Jonathan Haidt van tevoren (op eigen kosten) en te lezen. We kunnen je helaas niet uitnodigen op onze redactie, maar we experimenteren graag met een digitale sessie via Zoom.  

De sessie vindt plaats op 6 mei van 19.00 tot ongeveer 20.30 uur, met maximaal tien leden. Ik modereer het gesprek, en zorg dat iedereen ruimte krijgt om bij te dragen. 

Meld je vóór vrijdag 2 april 10.00 uur. Omdat wij veel belang hechten aan een diverse groep van deelnemers, zullen wij bij meer dan tien gegadigden een selectie maken op basis van leeftijd en woonplaats.

Niet getreurd als je niet wordt geselecteerd of niet kunt komen: na afloop van de leesclub zal er ook een verslag van het gesprek op De Correspondent verschijnen. Onder dat stuk nodigen we alle leden uit om mee te praten.

Meer lezen?

Help, ik ben geen objectieve journalist Als journalist ben je nooit neutraal. Daarom is het een principe bij De Corrrespondent om zo open mogelijk te zijn over de veronderstellingen achter je blik. Dus toen een lezer me betichtte van vooringenomenheid, ging ik op zelfonderzoek uit. Dit leerde ik ervan. Lees de column