De Rudi & Freddie Show
Ooit aten we dieren (met Roanne van Voorst)
SoundCloud

Wereldwijd zijn er ongeveer 20 miljard kippen, 1,5 miljard koeien, 1,2 miljard schapen en 1 miljard varkens. Deze dieren worden in rap tempo opgekweekt, geslacht, verpakt, vervoerd, verkocht en vervolgens opgegeten.

Op dit moment zijn er 20 miljard kippen. Over een paar maanden zijn er weer 20 miljard nieuwe kippen. En dan weer. En weer.

Wetenschappers zijn het erover eens dat kippen, koeien, schapen, varkens zowel stress als pijn kunnen ervaren, net als mensen.

Het is eveneens bekend dat verreweg de meeste dieren in de moderne vlees- en zuivel industrie een ellendig leven leiden. Ze worden voortdurend zwanger gemaakt, hun kinderen worden kort na de geboorte weggenomen, hun leefruimte is zeer beperkt, en hun slachting is zo naar dat de meeste mensen

En dan zijn er ook nog miljarden dieren die meteen worden gedood, bijvoorbeeld de haantjes die direct in de versnipperaar gaan omdat ze geen eieren leggen en dus geen ‘economisch nut’ hebben. Alleen al in Nederland gaat het om 45 miljoen haantjes per jaar.

Wie de schaal van dit lijden tot zich door laat dringen, vraagt zich af waarom we het er niet iedere dag over hebben, en het niet iedere dag op de voorpagina staat. De Amerikaanse journalist Ezra Klein van ‘The Green Pill’. Als je eenmaal weet hoe gigantisch de vlees- en zuivelindustrie is geworden, en hoe groot het lijden van miljarden dieren, dan is het moeilijk om het ooit nog te ont-weten.

Hoe zullen de historici van de toekomst terugkijken op de manier waarop we met dieren omgaan? Zal dat op dezelfde manier zijn zoals wij nu terugkijken op de heksenverbrandingen, de slavernij en de mensenoffers van de middeleeuwers, de oude Grieken en de oude Egyptenaren?

Dat is het vertrekpunt van ons gesprek met Roanne van Voorst, die het fascinerende, schokkende maar ook hoopgevende boek schreef.

Zoals altijd zijn we erg benieuwd naar jullie reacties. Roanne zal ook haar best doen om te reageren op jullie bijdragen, hier op De Correspondent.

Lees ook:

Hierdoor werd ik in één klap vegetariër (en jij misschien ook) In 2017 besloot ik helemaal te stoppen met het eten van vlees. Waarom was ik zo lang blind voor iets wat veel twaalfjarige meisjes intuïtief begrijpen? Het antwoord is simpel: ik wilde het niet weten. Mocht dat ook voor jou gelden, dan hoop ik dat dit artikel de laatste druppel is. Lees het verhaal van Rutger Bregman terug