De Rudi & Freddie Show
Vegan challenge accepted (en nog even over de Omtzias)
SoundCloud

Luisteraars! Vorige week spraken we met Roanne van Voorst over haar boek Ooit aten we dieren en haar pleidooi voor een veganistische levensstijl. Vervolgens zijn we overspoeld met reacties, waarbij – van Correspondentlid Skander – het meeste indruk maakte. We hebben het over zijn uitdaging aan ons om te stoppen met vlees en zuivel.

Het zou goed kunnen dat Nederland aan de vooravond van een hybridewarmtepomp-revolutie staat

Een andere reactie kwam van het bedrijf waar Rutger een paar jaar geleden zijn hybride warmtepomp afnam. Rutger maakte een paar podcasts geleden een tikje cynische opmerking over het rendement, maar daar blijkt dus niets van te kloppen. Sterker nog, het zou goed kunnen dat Nederland aan de vooravond van een hybridewarmtepomprevolutie staat.

Ongeveer 1,5 tot 2 miljoen huizen zijn geschikt voor zo’n pomp en kunnen hun gasverbruik met 60 tot 80 procent terugbrengen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook goed voor je portemonnee. In tijden waarop een euro op je bankrekening 0 procent rente oplevert, is het financiële rendement van een warmtepomp – in Rutgers geval 17 procent – toch best aantrekkelijk.

Tot slot hebben we het over de rol van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die overspannen thuis zit en van links tot rechts de hemel in wordt geprezen. En inderdaad: hij is een van de betere Kamerleden, maar toch vallen er best wat kanttekeningen te plaatsen bij zijn werkwijze.

Lees ook:

Verkennergate illustreert Haagse politieke inteelt – alsof dat nog nodig was In een gehaaste wandeling naar de dienstauto met formatiepapieren leesbaar in de hand illustreerde verkenner Kajsa Ollongren wat iedereen vermoedde en vreesde: dat de machtsuitoefening op het Binnenhof te veel op inteelt lijkt. Politiek Dagboek over de ontspoorde formatie. Lees het verhaal van Marc Chavannes terug