Wat is een boekhandel? Is het een plek waar je een product koopt? Is het een marktkraam voor literatuur? Voor mij als lezer is een boekhandel een sociale plek, een plek waar je rond kunt snuffelen, een praatje kunt maken, inspiratie kunt opdoen, en waar je boeken vindt die je niet zocht. 

Voor veel mensen zijn niet zozeer de boeken, maar de boekhandels zelf het ‘product’ waar ze op afkomen, las ik in recent onderzoek. Maar door de lockdown hebben boekhandels maandenlang hun deuren moeten sluiten, en verkeren vele boekhandelaren in zwaar weer.

Ondertussen werkten wij aan een nieuw boek van Rutger Bregman. De meeste mensen deugen, schreef hij eerder, maar de meeste mensen zijn geen helden. In zijn nieuwe boekje zoekt hij antwoord op de vraag: Wat maakt een verzetsheld? Dat is ook de titel geworden.

Het is er nu: een bijzonder mooi boekje, 72 pagina’s lang, het past in je binnenzak, en het kost maar

Omdat we boekhandels een steuntje in de rug wilden geven, hebben we samen met boekhandelaren nagedacht hoe juist de buurtboekhandel hiervan kan profiteren. Het antwoord: door het exclusief bij hen beschikbaar te maken. 

We hebben daarom de grootste online spelers gevraagd deze titel niet op hun website te zetten. Daar werken Bol, Managementboek en Bookspot graag aan mee. Ook vind je dit boek voorlopig niet in onze eigen webshop. Je kunt het dus alleen bij lokale boekhandels kopen, of het

Tijdens de laatste persconferentie kwam het verlossende woord: winkelen hoeft vanaf 28 april niet langer op afspraak. Nu is het dus aan jullie! 

We moedigen jullie van harte aan om voor Wat maakt een verzetsheld? langs te gaan bij jouw favoriete boekhandel, of het daar online te bestellen. Zegt het voort!

Verder deze week op De Correspondent:

De kledingindustrie hóéft niet zo vervuilend te zijn als ze nu is. Door arbeid te belonen en vervuiling duurder te maken is er een wereld te winnen. Voer voor idealisten? Welnee, zegt Emy Demkes. Het is gewoon een beter economisch systeem.

Deze oplossing voor de vervuilende kledingsector is ook nog eens goed voor de economie Analyse: Leestijd: 7 – 9 minuten

Dit jaar is het formatieproces ontaard in een totale chaos. Waar de kabinetsformatie normaal gesproken voor de kiezer een ondoorzichtige periode is, lag deze keer (letterlijk) alles op straat. In deze zesde aflevering van Stemmen laten Armèn Hakhverdian, Tom van der Meer en Marc Chavannes zien: er is veel meer aan de hand dan een premier met een geheugen als een zeef. Er woedt een fundamentele strijd om de macht tussen de regering en de volksvertegenwoordiging.

Wie heeft de macht tijdens de formatie? Podcast: Luistertijd: 57 minuten

Zorgen is rekening houden met de natuur én met de toekomst, leert Lynn Berger van melkveehouder Peter Oosterhof, die een paar jaar geleden biologisch en natuurherstellend ging boeren.

De bodem is de basis. Dus daar moeten we goed voor zorgen, zegt deze boer Reportage: Leestijd: 10 – 13 minuten

Musea en theaters blijven dicht, terrassen mogen open. Typisch Nederlands: het terras staat voor geordend genieten én keiharde handel. Nina Polak legt uit: zo werden binnensteden één groot terras.

Nederland ❤️ terrasjes. Waarom? Essay: Leestijd: 7 – 9 minuten

We zijn de coronacrisis allemaal beu. Dus willen we graag geloven dat er een wondermiddel bestaat. Of dat de maatregelen overdreven zijn, omdat covid nauwelijks gevaarlijker is dan de griep. Maar willen dat iets waar is, maakt het nog niet waar. Correspondenten Ruben Mersch en Michiel de Hoog bespreken vijf claims over corona en houden ze kritisch tegen het licht.

Nee, het coronavaccin maakt je niet onvruchtbaar (en nog vier coronaverhalen die de prullenbak in kunnen) Analyse: Leestijd: 9 – 12 minuten