Nee, de notulen van de ministerraad zijn niet schokkend (maar is er nog ruimte voor grijstinten?)
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! We hebben het, natuurlijk, over de maandag gepubliceerde notulen van de ministerraad. Ook praten we over het nieuwe boekje van Rutger, dat gaat over verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het frame lijkt nu echt onaantastbaar: het kabinet-Rutte III zou doelbewust informatie hebben achtergehouden voor kritische Kamerleden, en zich louter hebben beziggehouden met de beeldvorming rondom de toeslagenaffaire.
De échte helden, met inmiddels bijna een aureool boven hun hoofd, zouden dwarse Kamerleden als Pieter Omtzigt en Renske Leijten zijn, die samen met onvermoeibare journalisten als Pieter Klein (RTL Nieuws) en advocaten als Eva González Pérez keihard hebben gestreden voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Hoe hard het kabinet, de Belastingdienst, het ministerie van Financiën en bewindspersonen als (de inmiddels afgetreden staatssecretaris) Menno Snel hen ook tegenwerkten.
Maar in deze nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show stellen we toch nog de vraag: klopt dit frame wel? Is er ruimte voor grijstinten? Zijn Omtzigt en Leijten echt de smetteloze helden die loepzuiver handelden? Was Menno Snel werkelijk alleen maar bezig met de beeldvorming en klopt het dat hij de toeslagenaffaire zo klein mogelijk probeerde te houden?
In het tweede deel van deze podcast keren we de waan van de week de rug toe, en hebben we het over Rutgers nieuwe boekje: Wat maakt een verzetsheld? We luisteren naar een paar fragmenten uit een oud interview met een van de grootste verzetsstrijders van Nederland, Arnold Douwes, en denken na over de lessen die we vandaag van zulke mensen kunnen leren. Als altijd zijn we benieuwd naar jullie ideeën, tips en suggesties!