Beste,

Momenteel zit ik kniediep in een stuk over taalnormen. Daar was de afgelopen tijd namelijk nogal wat gedoe over.

De Britse University of Hull kondigde aan studenten niet meer op spelling en grammatica te beoordelen, om zo het curriculum te dekoloniseren. En niet lang daarna werd de nieuwe versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst gepubliceerd, een naslagwerk over Nederlandse grammatica waarin – quelle horreur! – ‘groter als’ en het door elkaar gebruiken van ‘hen’ en ‘hun’ geoorloofd leek te worden verklaard.

De taalpolitie zat natuurlijk meteen op de kast, want taalverloedering! En vroeger-leerden-we-wel-spellen! En die verdomde identiteitspolitiek altijd!

Zoals zo vaak tegenwoordig was de ophef amper terecht. Maar waarom dat zo is, lees je binnenkort in mijn stuk.

Omdat ik er op dit moment nog middenin zit, heb ik deze week geen lange nieuwsbrief. Maar ik maak het snel goed, want samen met het stuk publiceer ik een extra nieuwsbrief. Dus ben je nieuwsgierig, houd De Correspondent én je inbox dan in de gaten!

Nog een paar fijne lees- en luistertips (om de tussentijd mee te vullen)

  • Komende donderdag publiceert collega-Corrie Vera Mulder een fantastische aanbeveling over het boek van Simone Atangana Bekono. Het boek vertelt het verhaal van Salomé, een tiener die vastzit in een jeugddetentiecentrum, omdat ze twee schoolgenootjes zwaar mishandeld heeft. In een aaneenschakeling van korte, anekdotische scènes schetst Atangana Bekono een aangrijpend beeld van het racisme waar Salomé veelvuldig tegen opbokst. Elke microagression is als een speldenprik, en al die speldenprikken samen hebben een diepe wond achtergelaten op haar ziel. Vera organiseerde bij De Correspondent een boekenclub over deze prachtige roman, en de collega’s die erbij waren (ikzelf incluis) praten donderdag mee in de bijdragesectie!
  • Dan nog een aanbeveling van het niveau ik-kon-niet-wachten-en-nu-is-het-er-eindelijk: dit weekend kwam de eerste aflevering van Revolusi online. De podcast van David Van Reybrouck, gebaseerd op het gelijknamige boek van zijn hand, is een co-productie van De Correspondent en de Belgische radiozender Klara. In de podcast vertelt Van Reybrouck de inktzwarte geschiedenis van de Nederlandse kolonisatie van Nederlands-Indië, en de onafhankelijkheidsstrijd die bloedig een einde maakte aan eeuwen van uitbuiting, slavernij en onderdrukking. hoor je hoe dit gigantische eilandenrijk floreerde voor de Nederlanders er kwamen – en hoe die het in drieënhalve eeuw koloniseerden. Een must-listen!

Tot snel weer!

Valentijn

Deze nieuwsbrief liever in je inbox? Dat kan! Meld je hieronder aan, dan ploft-ie elke twee weken in je inbox. Klik hier om je in te schrijven.