Beste,

Afgelopen zaterdag verscheen een artikel over het gesprek dat ik via Zoom had met Jan Kamensky uit Hamburg. Hij maakt straatanimaties waarin auto’s wegvliegen en bomen uit de lucht komen vallen.

Vind je ze mooi en gun je Jan de ruimte om meer te maken? Hij heeft sinds kort (een website waarop je mensen met een kleine maandelijkse financiële bijdrage de ruimte geeft om leuke dingen te maken).

Zoomen met Jan Kamensky, Hamburg-Rotterdam.

Fietsen door Legostad

Het was all over the place – Marcel en Dorus Steeman hebben tienduizend supporters gevonden voor fietspaden in Legostad. Ik schreef toen ze met de actie begonnen al een nieuwsbrief over hen, en lees in die naar leden van De Correspondent wordt verstuurd meer over alle andere grappige dingen die Marcel doet. #ophefkalender #eerlijkeverpakkingen

Geef de straat terug

Eerder deze week was er een Zoom-overleg met meer dan twintig mensen van verschillende maatschappelijke Nederlandse en Vlaamse organisaties over het initiatief Dat heeft even stilgelegen, maar nu is er een werkgroep. Die gaat een platform ontwikkelen waarop mensen die iets met hun straat willen doen ondersteuning kunnen vinden.

Prentenboek

Met mijn buurvrouw Elena te Loo ben ik een prentenboek aan het maken over de straat. Het lijkt ons geweldig als we het zo goed kunnen maken dat we het uiteindelijk kunnen uitgeven. Tips welkom, want dit is een heel nieuwe tak van sport voor ons beiden. Het prentenboek haakt aan bij het idee van een alternatief voor de klassieke verkeerseducatie, waar ook nog steeds een werkgroep voor actief is.

Een schets van Elena voor het kinderboek (die net zo snel kan schetsen als ik kan praten)

Brusse-nominatie

Het recht van de snelste, het boek dat Marco te Brömmelstroet en ik samen schreven, is gekozen als een van de vijf beste journalistieke boeken van het jaar. Op 29 mei besteedt Met het Oog op Morgen er aandacht aan (met Marco en mij in de studio), op 5 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.

Ik lees nu een van de andere boeken op de shortlist, van Matthias M.R. Declercq. Een fascinerend verhaal, waarvan sommige passages me extra troffen omdat ze over hetzelfde bleken te gaan als het hart van ons boek: de impact van verkeersongelukken op mensenlevens.

Vertaling

En ook heerlijk nieuws: Het recht van de snelste wordt vertaald naar het Engels, en verschijnt begin volgend jaar bij ook de uitgeverij van onder anderen Tommy Wieringa, Jan Brokken en Joe Biden. Hertaling is misschien een beter woord: er zullen stukken uit moeten en er zal ook juist nieuw materiaal voor terug moeten komen om de Nederlandse situatie in een internationaal perspectief te plaatsen. Ik heb veel zin om dat te gaan maken.

Goeie lentedagen en Hemelvaartsdag gewenst,

Thalia

Deze nieuwsbrief in je mail? Met mijn nieuwsbrief hou ik je op de hoogte van de verhalen die ik schrijf en waar ik verder mee bezig ben. Verschijnt onregelmatig. Hier schrijf je je in voor mijn nieuwsbrief