Zo landde China op Mars Ik word heel blij van publicaties die de mogelijkheden van het web benutten om journalistiek in nieuwe vormen te gieten. De South China Morning Post uit Hongkong is echt een uitblinker op dit gebied. De krant weet wetenschap vaak benaderbaar te maken door een combinatie van zachte illustraties en verrassende vertelvormen. Zo ook in deze explainer, die de reis van de Chinese ruimtemissie Tianwen-1 naar Mars in beeld brengt. Meteen al word je op scherp gezet door de tegengestelde scrollrichting die de raket doet opstijgen. De simpele illustratiestijl leent zich perfect voor deze productie in zwart-wit – waardoor Mars nóg roder lijkt. (Heleen Emanuel, redactioneel developer) South China Morning Post: ‘China Tianwen-1 Mars mission: the rover has landed’ (Kijk- en leestijd: 5 minuten)
Waarom IJsland in de Tweede Wereldoorlog werd ingelijfd door de Britten Een van de oudste kleurenvideo’s van IJsland werd in 1939 gefilmd door Eva Braun, de vriendin en eendagsvrouw van Adolf Hitler. De Duitse dictator zag veelbelovende militaire mogelijkheden in de noordelijke eilandnatie: het was de ideale uitvalsbasis om het Verenigd Koninkrijk vanuit de lucht en via het water aan te vallen en de handel tussen de VS en het VK flink te dwarsbomen. Bovendien werd de blonde, blauwogige bevolking van IJsland beschouwd als door en door Arisch. Maar de Britten hadden het Duitse plan door en staken er een stokje voor. Op 10 mei 1940, de dag dat Duitse soldaten Nederland binnenvielen, voer de Britse marine de haven van Reykjavik binnen. Nieuwsgierige IJslanders keken vanaf de oever naar de militaire overmacht alsof het een Sinterklaasintocht was. Het enige slachtoffer van de invasie was een Britse matroos die onderweg zelfmoord pleegde. De preventieve bezetting van IJsland duurde vijf jaar. Toeristen worden er onvermijdelijk aan herinnerd zodra hun vliegtuig landt: de luchthaven Keflavik werd aangelegd door Amerikaanse militairen die de Britten in 1941 aflosten. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Hakai Magazine: ‘That Time Hitler’s Girlfriend Visited Iceland and the British Invaded’ (Leestijd: 25 minuten)
Hoe de lhbti-gemeenschap het Songfestival omarmde (en andersom) Het kan niemand ontgaan zijn: morgen is de finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Voorspellingen en analyses vind je overal, maar deze podcast (en het daaraan voorafgaande essay) gaan een laag dieper. Het liedjesfestijn begon in de jaren vijftig heel braaf en heel hetero – hoe anders is dat nu. NRC-journalist Frank Huiskamp vertelt hoe het Songfestival gigantisch populair werd onder homo’s, en waarom dat zo belangrijk is. Douze points! (Anna Vossers, eindredacteur) NRC Vandaag: ‘Hoe het songfestival ‘uit de kast’ kwam’ (Luistertijd: 20 minuten)
Een bliksemsnelle, ingenieuze verbeelding van Britse milieuvervuiling Als ontwerper van infographics ben ik altijd op zoek naar mooie manieren om grote, abstracte getallen te visualiseren. In de korte film Wasteminster – waarin de Britse premier Boris Johnson wordt bedolven onder de hoeveelheid plastic afval die het Verenigd Koninkrijk dagelijks exporteert – wordt dat fantastisch gedaan. De video werd gemaakt door Studio Birthplace en gepubliceerd door milieuorganisatie Greenpeace. (Leon de Korte, redactioneel ontwerper) Greenpeace: ‘Wasteminster: A Downing Street Disaster’ (Kijktijd: 2 minuten)
Ademen via je anus: helemaal zo gek nog niet Waarom stellen wetenschappers bizarre vragen waarop iedereen het antwoord al weet? Omdat iedereen ongelijk kan hebben. Kunnen zoogdieren ademen met hun darmen, via de anus? Natuurlijk niet. Toch stelde de Japanse microbioloog Takanori Takebe het leven van een aantal muizen en varkens in de waagschaal om het te onderzoeken. En, ja hoor: ze konden het zelfs heel goed, als hij anaal een zuurstofrijke vloeistof inbracht. Nee, dit is geen grap. Sterker nog, het is mogelijk dat deze ontdekking levens gaat redden van mensen wier longen tijdelijk geen zuurstof kunnen opnemen. De parodistische Ig Nobelprijs kan Takebe niet meer ontgaan. Mocht het ook bij mensen goed werken, dan is een echte Nobelprijs ook niet geheel ondenkbaar. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) The New York Times: ‘Breathing Through the Rectum Saves Oxygen-Starved Mice and Pigs’ (Leestijd: 5 minuten)