Beste,

Vorige week woensdag kreeg ik het Pfizervaccin in mijn linkerbovenarm. Veel dank aan de mensen van de GGD Midden-Nederland, die in de hallen van de Jaarbeurs in Utrecht aan het vaccineren waren dat het een aard had. Of zoals ik bolognesechips eet.

Ook veel dank aan mRNA-pionier (die ik in de vorige nieuwsbrief ook al noemde – maar is erg de moeite) en aan Dolly Parton. Nou ja, Parton had geen deel in de ontwikkeling van het Pfizervaccin, in de ontwikkeling van het Modernavaccin, en dat vond ik de moeite van het vermelden waard.

Ondertussen is er een Europees Kampioenschap voetbal gaande. Omdat ik met andere onderwerpen bezig ben – pandemiegerelateerd – heb ik niet veel tijd gestopt in het schrijven erover. (Deze nieuwsbrief pauzeert ook drie weken, overigens.) Wel vroeg ik in april en mei een paar kenners om van een op het EK actieve collega – coach, speler of scheidsrechter – een interessante, kenmerkende of obscure eigenschap of actie te benoemen.

Ex-Spartaan Thomas Verhaar Daley/Delay Blind; scheidsrechter Sander van der Eijk naar het gezag van Felix Brych; keeper Mark Spenkelink naar Manuel Neuer; en AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos keek naar de Slowaakse verdediger Milan Škriniar. Dat laatste stuk komt volgende week – naast nog twee andere.

Verder kon ik het niet laten om nog even te hoe het zat met de geboortemaanden van de voetballers op het EK. En eens te meer kwam de bevestiging dat we in een wereld van vroeggeborenen leven.

Het geboortemaandeffect op het EK.

Verder herpubliceerden we wat oudere stukken. Een stuk over scheidsrechter ; een voetbaltactiek met Sjors Ultee; een over het werk dat Stefan de Vrij steekt in het analyseren van zijn spel. De Vrij kreeg na de wedstrijd tegen Oekraïne al brede lof (lees van Pieter Zwart over vijftien interessante momenten van De Vrij tijdens Nederland-Oekraïne).

Mooi om te zien hoe jarenlange toewijding zich uitbetaalt in een schitterend jaar voor De Vrij. Kampioen van Italië, en nationale held. Ook Denzel Dumfries ervaart dit. Typisch een EK of WK: je status kan snel veranderen. En dus ook de andere kant weer op.

P.S. Volgtips tijdens dit EK op sociale media: Pieter Zwart Erik Elias Sam Planting Tobias Escher Michael Cox Bart Frouws , Omar Chaudhuri en Rory Smith

P.P.S. Een geven voor een uiterst ongelukkige overtreding op deze plek – het is volgens de regels. Zeker. Het is zuur en stond tot het gevaar van het moment. Commentator Jeroen Grueter besefte bijvoorbeeld pas op het allerlaatst wat er aan de hand was.

Alaba vs. Dumfries: penalty!

Lees-, kijk- en luistertips

  1. Tobias Escher
  2. Viroloog Christian Drosten gaf een aan Republik, onder meer over de theorie dat SARS-CoV-2 is ontsnapt uit een lab
  3. Vanity Fair had een spannende van het werk van enkele amateur-onderzoekers naar de lab-leak-theory.
  4. Epidemioloog Marc Lipsitch heeft over die theorie zinnige dingen te (en over spraakverwarring rondom groepsimmuniteit) in deze podcast.
  5. Journalist Simon Kuper en hoogleraar Mathieu Segers met presentator Annette van Soest over voetbal en politiek.
  6. Mijn collega Thalia Verkade – een van de op onze redactie – een prestigieuze prijs, de Brusseprijs, voor haar boek Het recht van de snelste. Van harte!