Welke ideeën heeft de samenleving nú nodig? In deze nieuwe serie gaan we op zoek naar antwoorden

Wij stellen wetenschappers, ervaringsdeskundigen en andere experts de vraag: welk idee heeft de samenleving nodig? De komende tijd zullen we elke week een expert aan jullie voorstellen, die zijn of haar idee deelt en met wie jullie in gesprek kunnen gaan.

Op dit platform zien jullie vaak experts voorbijkomen. Ze worden geïnterviewd of mengen zich in de bijdragesectie. Deze zomer gaan we een stapje verder: we geven een aantal deskundigen een podium op De Correspondent.

Voor de serie Voorstellen vragen we mensen die er verstand van hebben welk idee uit hun vakgebied of omgeving de samenleving nú nodig heeft. We stellen deze vraag niet alleen aan mensen die zich jarenlang in een onderwerp hebben verdiept, maar zijn juist ook benieuwd naar de frisse ideeën van nieuwkomers binnen hun discipline, of ervaringsdeskundigen. 

Hun voorstellen kunnen heel concreet zijn, zoals een idee om het recht begrijpelijker te maken voor alle burgers (door juristen beter te leren schrijven en wetboeken in simpele taal uit te brengen – rechtenstudent en journalist Tahrim Ramdjan), of iets abstracter, zoals een mentaliteitsverandering (een pilotenmentaliteit in de politiek – student Dilara Bilgiç). Of het kan juist gaan om een idee dat we moeten laten varen (zoals dat er zoiets bestaat als ongerepte wildernis – botanisch filosoof Norbert Peeters).

Zie het als een zeepkist: de deelnemers praten je in een minuut of vijf bij over hun idee en waarom juist dát nu relevant is. Vervolgens kunnen jullie al je vragen op hen loslaten.

Vandaag: de black box

Als eerste stellen we vandaag de jongste – en zeker niet de minste – deelnemer aan deze serie aan jullie voor: (18). Zij dook voor haar profielwerkstuk in het functioneren van de democratie in Nederland, en schreef op basis daarvan het boek

Haar stelling: de politiek kan net als de luchtvaart wel een zwarte doos gebruiken. Niet om af te rekenen met de mensen die fouten maakten, maar om te begrijpen hoe die fouten zich voor konden doen, en daarvan te leren. Zodat herhaling voorkomen kan worden.

Wij horen graag van jullie!

Uiteraard zijn we heel benieuwd wat jullie van de serie vinden.

Zetten de ideeën jullie aan het denken? Missen jullie iets of iemand? Of kennen jullie zelf nog iemand die een supergoed idee heeft dat een podium verdient (bij voorkeur uit de bètahoek)? Laat het ons dan weten in de bijdragesectie.