Beste,

Met gepaste trots presenteer ik op De Correspondent de eerste Nederlandse animatie van de Hamburgse kunstenaar Jan Kamensky. Op een berucht gevaarlijk kruispunt in Rotterdam voerde hij de nodige herstelwerkzaamheden uit.

Deze nieuwsbrief gaat door in staccato:

Een onderzoeker voor hetongeluk.nl

Hoera! Vanaf september gaat socioloog en journalist Eva Kwakman aan de UvA werken aan nieuw onderzoek rondom de ongevallenberichten die we drie jaar geleden samen met jullie begonnen te verzamelen op hetongeluk.nl. Er komen ook nog altijd nieuwe mensen bij die berichten plaatsen op de site.

The war on what?

Met de Amerikaanse producer Doug Gordon sprak ik over The War on Cars, een New Yorkse podcast over je raadt het al.

Een boek als een stuk gereedschap

Een tip voor een leesboek voor van de zomer, voor wie een beetje filosofisch is ingesteld: Tools for Conviviality van Illich. Wat een boek, nu bijna vijftig jaar oud, maar het lijkt geschreven voor ons, nu! Het gaat erover hoe onze uitvindingen zo makkelijk de baas over ons worden, terwijl het de bedoeling was dat ze ons hielpen.

30? 15? Hoe handhaaf je dat?

schuift op: waar het vorig jaar nog bijna onbestaanbaar leek dat je aan ‘50’ morrelde in de stad, slaat bijvoorbeeld Utrecht nu de snelheid van 30 km/u in de stad liever over en

Rob Theunissen, wiens straat in Elst ik bezocht vond gehoor bij de SWOV en CROW (voor wie die afkortingen niks zegt: verkeerclubs die richtlijnen opstellen), Hoe je snelverkeer handhaaft?

Groningen maakt een waarlijke paradigmashift en stelt voor om wat we met de straat doen niet langer door mobiliteit te laten bepalen. ‘We gaan niet meer uit van een eendimensionaal perspectief op de straat waarin mobiliteit leidend is. In plaats daarvan zal mobiliteit samen met toegankelijkheid, veiligheid, beleving, gezondheid, sociale interactie, ecologie, klimaatadaptatie, economie en cultuurhistorie de straat maken; de tien dimensies van de straat.’ Pats!

Net verschenen

Net verschenen is het boek van Chris en Melissa Bruntlett, een Canadees stel dat met hun twee kinderen in de puberleeftijd is neergestreken in Delft aan een autovrije gracht. Het is hun tweede boek over hoe Nederland de straten anders inricht dan de rest van de wereld. Ik ga het nog lezen. Verder stop ik het enige kinderboek dat Salman Rushdie ooit schreef in mijn tas, dat me gisteren werd getipt:

In augustus meer nieuws! Maar nu eerst vakantie, naar een toeristische trekpleister met een zonovergoten zandstrand aan een randzee van de Atlantische Oceaan.

Noordwijkerhout.

Een goeie zomer gewenst.

Hartelijke groet, Thalia