Als we vinden dat ook arme mensen een plek moeten hebben in de stad, waarom is dat dan? Deze vraag stelde predikant Willem Jan de Hek mij tijdens de voorbereiding van een debat over de woningmarkt, dat dinsdagavond plaatsvindt in de Jacobikerk in Utrecht. Ik ga er met Rijksbouwmeester Floris Alkemade en met Ebru Akdağ, cooördinator van de Woningbouwimpuls bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, in gesprek over oplossingen voor de woningnood.
Wat een vraag, dacht ik toen ik ophing na het gesprek met De Hek. Dat zowel arme als rijke mensen een plek hebben in de stad, is altijd een van de uitgangspunten geweest van mijn artikelen. Maar waaróm precies, daar heb ik nooit zo diep over nagedacht.
Ik heb nog geen definitief antwoord gevonden, en denk eigenlijk ook niet dat dat bestaat. Maar door verhalen die ik de afgelopen tijd heb gehoord en teksten die ik heb gelezen, denk ik wel een aanknopingspunt te hebben voor een gesprek.
Laat ik er alvast dit over zeggen: natuurlijk heeft een stad behalve goedverdienende bankiers en hoogleraren ook schoonmakers, obers en kappers nodig. Maar economische factoren zijn niet genoeg als onderbouwing. Waar en hoe je woont, is ook beslissend voor je identiteit en je sociale netwerk.
Nieuwsgierig geworden? Kom dan morgen naar de Jacobikerk, of volg het debat via YouTube.