Ff wat lees- en luistertips. K love you bye
Lig jij toevallig al ergens op een ver strand? Of zit je in een huisje op de Nederlandse hei? Of vier je as we speak vakantie achter eigen ruiten?
Wat heerlijk voor je! Aan mijn kant van de ether niets van dat al. Het is druk, druk, druk bij De Correspondent. De zomerplanning moet gevuld, dus moet even hollen, sorry sorry, geen tijd, zie je later, k love you bye.
Nee, even serieus, geen lange nieuwsbrief deze week. Maar wel een aantal fijne lees-, kijk- en luistertips, om je toch niet helemaal met lege handen te laten zitten.
Én houd De Correspondent sowieso in de gaten deze zomer. Er staat de komende weken namelijk heel wat moois op stapel: de favoriete wet-serie, bijvoorbeeld, waarin correspondenten politici interviewen over hun lievelingswet; of de laatste drie stukken uit Vera Mulders weergaloos knappe serie over gezinshuizen in de jeugdzorg; en de artikelen van verschillende experts, die de ideeën delen die onze samenleving volgens hen nú nodig heeft. Om maar wat te noemen.
Leesvoer te over, dus. En zet je deze dingen ook nog even op je lijstje? ⬇️
Lees-, kijk-, en luistertips:
- In discussies over identiteit valt het woord 'sociaal construct' vaker en vaker. Gender? Sociaal construct! Ras? Ook een sociaal construct! Seksuele identiteit? You guessed it: sociaal construct! Maar wat betekent het eigenlijk, dat zelfs dingen met een lichamelijke component steeds vaker enkel vanuit een socio-cultureel kader benaderd worden. In een nieuw video-essay duikt Abigail Thorn van PhilosophyTube letterlijk onder de motorkap van het sociaal construct als concept, legt ze uit waarom het begrip zo alomtegenwoordig is, en waarom er zo veel weerstand tegen bestaat.
- In de podcast You're wrong about duiken journalisten Mike en Sarah in de geschiedenis, en bespreken ze personen en gebeurtenissen die we vanuit het heden in een verkeerd licht beschouwen. Voor deze podcast maakten ze een tweedelige miniserie over cancel culture. De afleveringen bevatten een aantal zeer interessante inzichten: zo is een belangrijk gevolg van de hedendaagse aandachtseconomie dat het aantal mensen dat in de categorie 'publieke personen' valt de laatste jaren exponentieel is toegenomen. Er zijn inmiddels bijvoorbeeld meer dan 22.000 youtubers met meer dan een miljoen abonnees, aldus de podcastmakers. Geen wonder dus dat het af en toe flink uit de hand loopt op die sociale media, want mensen die niet de kennis of de middelen hebben om met roem om te gaan, hebben eensklaps enorme platforms, en dus enorme verantwoordelijkheden.
- À propos cancel culture: in de Volkskrant werd recentelijk een stuk gepubliceerd over de canceldrang van studenten op Nederlandse universiteiten, en of hun docenten zich daar wel een beetje genoeg zorgen over maken. Maar hoewel de journalisten duidelijk zitten te vissen naar voorbeelden om op te kloppen, laat het stuk eigenlijk vooral zien hoe laconiek de hoogleraren zijn over het identiteitspolitieke spookbeeld dat uit Amerika is over komen waaien – dat elke teen over de woke schreef het einde van iemands wetenschappelijke carrière kan betekenen. Ja, er gebeurt zeker weleens iets onwelgevalligs, en het debat in de collegezaal verhardt, maar volgens de docenten is het niets nieuws onder de zon en geen reden tot grote paniek. Misschien dat het dus vooral de Volkskrant is die eens moet kappen met het cancellen van de woke student?
Dat was ’m weer! Tot de volgende keer!
Valentijn