Wacht Afghaanse vrouwen opnieuw onderdrukking nu de Taliban weer aan de macht zijn? In Afghanistan schijnen boerka’s in prijs verdubbeld te zijn, nu de Taliban na twintig jaar weer terug zijn van nooit helemaal weggeweest. ‘Vrouwen kopen het beste harnas om zichzelf te beschermen tegen de Taliban: de sluier’, schrijft de Amerikaanse fotograaf Lynsey Addario. Ze fotografeert sinds 2000 de levens van vrouwen in Afghanistan. Haar teksten en beelden laten bij tijd en wijle een samenleving zien waar Margaret Atwoods Gilead bij verbleekt, maar tonen ook de veerkracht, de levenslust en het pragmatisme van Afghaanse vrouwen. Kijkend naar Addario’s foto’s is het onbestaanbaar dat deze vrouwelijke parlementariërs, actrices, artsen, schoolmeisjes en agentes straks weer zijn overgeleverd aan de onderdrukking en de genade van de mannen in hun leven. (Rosanne Kropman, eindredacteur) The Atlantic: ‘The Taliban’s Return Is Catastrophic for Women’ (Leestijd: 15 minuten)
Journalist Michael Pollan ontleedt de vergeefse strijd tegen drugs Kara Swisher, een bekende techjournalist in Silicon Valley, maakt voor The New York Times de interviewpodcast Sway. Gasten lopen uiteen, net als de onderwerpen: van miljardairs die kranten kopen tot makers van zoekmachines die ons niet van onze privacy ontdoen. Deze aflevering is een fascinerend gesprek met Michael Pollan, een onderzoeksjournalist die naam maakte met boeken over onze voedselketen. In zijn laatste boeken gaat het over drugs en de wereldwijd mislukte strijd ertegen. Wat zoeken we in die andere wereld en wat vinden we in pilletjes, poeders en paddo’s? Koffie mag, want we werken beter voor de baas, maar verslavend is het ook. Pollan consumeerde alles om erover te kunnen vertellen. (Marc Chavannes, correspondent Politiek) Sway: ‘Michael Pollan’s ‘Trip Report’’ (Luistertijd: 40 minuten)
Het verhaal achter de hype en flop van de Segway Steve Jobs vond de uitvinding ‘net zo significant als de pc’. Jeff Bezos noemde het product ‘revolutionair’. In 2001 ontplofte het internet toen het nieuws uitlekte dat Dean Kamen – uitvinder van de infuuspomp en de draagbare dialysemachine en eigenaar van een eiland bij New York met een eigen volkslied – de ‘next big thing’ aan het ontwikkelen was. Kamen hield de kaken stijf op elkaar, maar bloggers kwamen er dankzij graafwerk in de patenten en een onoplettende medewerker van een uitgeverij achter dat het om een innovatief vervoersmiddel ging. De Ginger, alias IT, kennen we twintig jaar later als... de Segway. De elektrische step werd aan het begin van dit millennium nog gezien als dé transportmethode die de opzet van steden permanent zou veranderen. Maar het ontoegankelijke prijskaartje van 5.000 dollar, de knullige vertoning in de comedyfilm ‘Paul Blart: Mall Cop’ en het gretige gebruik onder zwaarlijvige toeristen deden de Segway uiteindelijk de das om. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Slate: ‘“This Is Going to Change the World”’ (Leestijd: 50 minuten)
Deze muzikale grootheid bevraagt andere poplegendes over hun innovatieve geluid Mark Ronson werd ooit bekend als een van de producers van Amy Winehouse. In ‘Watch the Sound’ gaat hij op zoek naar muziektechnologie waarvan we het geluid allemaal wel herkennen omdat het de basis vormt van bijna iedere moderne popsong. Hoe kan een drumcomputer toch klinken alsof er een mens drumt (of: waarom klinken sommige drummers als computers)? Wat is ’s werelds langste galm en is die nog muzikaal? En wat hebben DJ Premier en Paul McCartney gemeen? In intieme interviews vertellen de pioniers hoe deze uitvindingen hun muzikale carrière radicaal hebben beïnvloed. (Jacco Prantl, audioredacteur) Apple TV+: ‘Watch the Sound with Mark Ronson’ (Kijktijd: 6 afleveringen van gemiddeld 35 minuten, gratis proefabonnement vereist)
Oud-minister Jo Ritzen denkt dat we de 22ste eeuw niet gaan halen De aarde is onleefbaar voor de mens in 2080, zegt oud-minister van Onderwijs Jo Ritzen op basis van de brandnetels die hij dominant ziet worden langs het fietspad. Ik heb geen idee van Ritzens gedachten over het milieu in de jaren negentig, toen hij minister was, dus misschien heeft hij dit altijd al gedacht. Maar een PvdA-politicus met zulke radicale gedachten – je gaat bijna denken dat het niet zo radicaal is. Daarnaast veel ander lezenswaardigs in dit dubbelinterview met GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, onder andere over symboolpolitiek. Helpt ook niet als de aarde nog zestig jaar te gaan heeft. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) NRC: ‘‘Ik kreeg meteen boze mails van studenten: jullie zijn toch een club voor ons?’’ (Leestijd: 15 minuten)