Beste,

Helaas heb ik geen tijd om aandacht te besteden aan de Olympische Spelen. Wel weet ik dat over Ranomi Kromowidjojo en haar starttechniek nog altijd actueel is.

De analist van Kromowidjojo, Sander Schreven, vertelde me vlak voor de Spelen dat haar start nog steeds fantastisch goed is. De manier waarop Kromowidjojo haar benen het water in trekt nadat ze met haar romp het water doorklieft is verder geperfectioneerd. Maar of het er ook uitkomt in Tokio? Dit gaan we het zien. (Als je dit leest, weten we of ze de finale van de 50 meter vrije slag van zondag heeft gehaald.)

Wie ook in actie komt: bokser Nouchka Fontijn. Vijf jaar terug ik haar in Rotterdam.

Louis van Gaal wordt de nieuwe bondscoach. Dat lijkt me geen gek idee – Wel blijft het enigszins vreemd dat iemand die in 1995 al top was, in 2021 nog steeds top kan zijn. Mogelijk is de verklaring – ik er dit voorjaar over – dat de middelmaat regeert in het trainersvak. Een goede trainer kan lang overleven omdat de vernieuwing en concurrentie blijkbaar meevalt.

Verder: PSV speelt in de voorronde van de Champions League tegen FC Midtjylland. Zal ik nog eens linken naar een stuk dat ik jaren geleden schreef over die club – pioniers met data en logisch nadenken? Overigens is de coach van Midtjylland iemand die ik ook al eens had gesproken. Bo Henriksen coachte destijds Horsens, een kleinere club met eveneens extreme methoden, zoals

‘Een gebrek aan winnaarsmentaliteit’, ‘niet de wil om te winnen’, ‘ik miste de overtuiging’ – als je dit hoort, dan weet je dat je te maken hebt met een analist die het niet weet of een analist in tijdnood. Donderdag hoorde ik er weer zo eentje, en kon ik het niet laten om een tweet erover te tweeten (ik wil dit soort dingen eigenlijk niet meer doen). Twitteraar Garrincha kwam met een redelijk geniale wat mij betreft.

Lees- en luistertips

  1. Interessante met Paul Romer, Nobelprijswinnaar economie, over zijn fascinerende carrière, over hoe je jezelf laat ontslaan uit een baan waarin je gevangen zit, en hoe je experimentele steden opzet in ontwikkelingslanden.
  2. Uit diezelfde podcastserie: een met Susan Wojcicki, de CEO van YouTube. Over de moeilijkheid van censureren, over ‘if you can’t beat them, join them’, en het opvoeden van kinderen. Ik was blij om te horen dat een planmatig werkend mens als Wojcicki ook uitkwam op wat ik sinds dag één doe als vader: een beetje op gevoel aanklooien.
  3. Tim Ferriss basketballer Chris Bosh. Wat er zo fijn aan is: Ferriss laat Bosh letterlijk aan de hand van het Wikipedialemma ‘basketball’ het spel ontleden. Het type domme vragen dat interviewers zelden stellen uit angst, stelt Ferriss wel gewoon. De winnaar: de luisteraar.
  4. Sam Harris en Eric Topol over de eindeloze over vaccins.
  5. Deze rubriek zou ik best graag willen kopiëren: alledaagse heldendaden
  6. Pieter Zwart en Iwan van Duren de nieuwe eigenaren van FC Den Bosch.
  7. Thijs Zonneveld en collega’s de vreemde wegwedstrijd van de vrouwen op de Olympische Spelen. Ik denk dat hier het laatste woord nog niet over is gezegd. De winst van de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer betekende ook dat haar van alles en nog wat werd gevraagd, wat anders nooit zou zijn gebeurd, en Bijvoorbeeld over het opvolgen van adviezen en het omarmen van onzekerheid. ‘There’s always this danger – and I was victim of it myself – that you’re young, you don’t know too much, then you have some coach or someone who says ‘I know this and you have to do that, and it’ll work for you’. I was in that spot myself and I believed people. Now I’m old, I’m 30, and I started to realise that all those people who say they know, they actually don’t know. Many of them don’t know, and especially those who say that they know, don’t know, because those who do know say that they don’t know.’
  8. Je zou kunnen zeggen dat Kiesenhofer waarnam.
  9. Wie is wie in Complotistan?
  10. Ruby Tui is een Nieuw-Zeelandse rugbyspeelster