Podcast: Wat zegt deze lange formatie over de staat van onze democratie?
Meer dan een halfjaar na de verkiezingen gaan de partijen van Rutte-III niet voor een functie elders: ze gaan alsnog proberen een doorstart te maken. Wat zegt deze formatie vol tijdrekken en verwarring over de staat van onze democratie? Daarover gaat de bonusaflevering van onze podcast Stemmen.
Stilte na de storm. De formatie van een nieuw kabinet is eindelijk begonnen. Maar het voelt alsof loodzware onderhandelingen net achter de rug zijn. In zekere zin was dat ook zo, zie ik (Marc). Zeven maanden duurde het voordat dezelfde vier partijen die het kabinet-Rutte III vormden elkaar eindelijk voldoende licht in de ogen gunden om opnieuw om de tafel te zitten, en te verkennen of zij Rutte IV kunnen vormen.
Waarom duurde het zo lang vóór zo’n open deur werd ingetrapt? Wat bezielde VVD en CDA om GroenLinks en PvdA zo hardnekkig buiten de deur te houden? Zijn de kwetsuren van D66 en ChristenUnie voldoende geheeld om zich te kunnen binden aan een nieuw kabinet met enige kans op stabiliteit?
In de aanloop naar de Kamerverkiezingen van maart maakte De Correspondent de podcast Stemmen, samen met de UvA-politicologen Tom van der Meer en Armèn Hakhverdian. Wat gebeurt er met uw stem? Heeft de kiezer invloed op het landsbestuur en zo ja, hoe en in welke mate? Al die vragen blijven van belang, en na al die schijnbaar verloren tijd des te heviger.
Daarom vandaag een bonusaflevering van Stemmen. Over de driedeling van het Nederlandse partijlandschap (populistisch-rechts, centrumrechts en links) die het voor alle deelnemende partijen moeilijk maakt zich voldoende te herkennen in welk kabinet dan ook. De angst dat de flanken bij volgende verkiezingen nog meer winnen ten koste van het centrum komt niet uit de lucht vallen. Onbestuurbaarheid komt steeds dichterbij.