De allermooiste erfenis die je als kind kunt krijgen Columnist Karin Spaink schreef in Het Parool een prachtige tekst over de liefde voor en vooral tussen haar ouders. Die tot op het allerlaatste moment, na 65 jaar, 4 weken en 1 dag getrouwd te zijn geweest, standhield. En telkens weer opbloeide zodra ze elkaar zagen. Ze noemt het de mooiste erfenis die je als kind kunt krijgen. (Emy Demkes, correspondent Kleding) Het Parool: ‘De laatste volzin die ze sprak, was voor hem’ (Leestijd: 3 minuten)
De CIA speelde met het idee om klokkenluider Julian Assange om te leggen Met klokkenluidersplatform WikiLeaks werd de Australische activist Julian Assange een doorn in het oog van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. WikiLeaks publiceerde onder meer een video van een illegale luchtaanval op Iraakse burgers en journalisten, grote hoeveelheden gevoelige diplomatieke communicatie en de e-mails van de Democraten. Na de ontsnapping van klokkenluider Edward Snowden naar Rusland wilde de VS niet nogmaals voor schut staan. Op basis van gesprekken met ruim dertig oud-veiligheidsmedewerkers concludeert Yahoo! News dat de CIA serieus overwoog om Assange te ontvoeren uit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen (waar hij in 2012 politiek asiel kreeg), of hem zelfs te vermoorden. Dat deze plannen nooit zijn uitgevoerd maakt de onthulling niet minder schokkend: ze laat zien dat het Amerikaanse veiligheidsapparaat er nog altijd niet voor terugdeinst om waar ook ter wereld de democratische rechtsstaat aan zijn laars te lappen. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Yahoo! News: ‘Kidnapping, assassination and a London shoot-out: Inside the CIA’s secret war plans against WikiLeaks’ (Leestijd: 40 minuten)
Britney-docu nummer zoveel is al even brisant als de rest Ze blijven maar komen dit jaar: documentaires over popster Britney Spears en de curatele waar zij sinds haar mentale inzinking in 2008 onder leefde. Haar financiën, haar medicatie, haar werk: de 39-jarige zangeres mocht nergens zelf over beslissen. Elke beslissingsbevoegdheid over haar leven lag al die tijd bij haar vader en een zooitje advocaten. Die verdienen daar overigens flink aan, getuige deze documentaire, waarvoor een dik pakket voorheen ontoegankelijke documenten bij de documentairemakers op het bureau belandde. Uit die papieren blijkt ook wat Spears’ officiële diagnose is, de reden voor de curatele: dementie. Nogal vreemd voor een popidool dat ook na 2008 optrad voor duizenden fans tegelijk, en niet één keer de tekst van haar liedjes vergat. (Valentijn De Hingh, correspondent Identiteit) Netflix: ‘Britney vs Spears’ (Kijktijd: 1 uur en 35 minuten, proefabonnement vereist)
De Molukse treinkaping zou nooit zijn gebeurd als de regering destijds beter had geluisterd In 1977 kaapten gewapende Molukse activisten een trein in Drenthe, bij De Punt. Oud-premier Dries van Agt was als minister van Justitie medeverantwoordelijk voor de gewelddadige beëindiging ervan. De trein werd doorzeefd, twee gegijzelden en zes kapers gedood. In een zeldzaam openhartig interview vertelt Van Agt dat hij en de rest van de regering destijds veel te weinig wisten over de Molukse zaak. Hadden zij zich destijds geïnteresseerd voor deze mensen, dan zou het nooit tot de kaping gekomen zijn. Dat zegt Van Agt nu, met de pijn van iemand die beseft dat niets zijn fout werkelijk meer kan rechtzetten. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) NRC: ‘Dries van Agt: ‘Aan de Molukkers is groot onrecht bedreven’’ (Leestijd: 10 minuten)
Waarom woningbouw in de grote steden de vraag niet per se remt ‘Soms is de beste conclusie van een gedachte-experiment dat we onszelf de verkeerde vraag stellen’, schrijft systeemontwerper Alastair Parvin aan het einde van dit stuk. Die verkeerde vraag is in dit geval: helpt het bouwen van een miljoen huizen om wonen betaalbaar te maken? Parvin zet helder uiteen dat nieuwbouw weliswaar nodig is, maar dat deze niet tot lagere huizenprijzen leidt. De vraag naar huizen is op gewilde plekken (lees: grote steden) namelijk in principe oneindig: als er meer huizen bij komen, gaan zij die zich dat kunnen veroorloven groter wonen. En hoe meer huizen, hoe meer mensen er naar de stad verhuizen. Daar valt niet tegenop te bouwen. (Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen) Medium: ‘If the UK built 1 million homes, what would happen to house prices?’ (Leestijd: 15 minuten)