Het is 2021 en nog altijd verdienen Nederlandse vrouwen structureel minder dan mannen. Vrouwen zijn inmiddels hoger opgeleid, maar dat vertaalt zich niet in een hoger salaris, laat staan in een grotere kans op een leidinggevende functie. Nederland heeft nog immer geen vrouwelijke premier gehad, en sterker nog, Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben vaker een directeur die ‘Peter’ heet, dan een directeur met twee X-chromosomen.

Het goede nieuws: econoom Sophie van Gool heeft een kraakhelder boek geschreven over waarom we in een impasse zijn beland, en hoe we eruit kunnen komen. In deze podcast bespreken we de vele studies die aan de basis liggen van Sophies onderzoek. Hoe groot is de loonkloof? Hoe kunnen we die verklaren? Welke rol speelt de Nederlandse deeltijdcultuur? Waarom wordt onbetaald werk structureel ondergewaardeerd? En hoe zit het met de zogenoemde ‘Wet van Sullerot’, die stelt dat hoe meer vrouwen er werken binnen een bepaalde beroepsgroep, hoe lager de lonen?

Leesvoer bij deze aflevering:

  • Sophie van Gool,
  • Een artikel uit 2016 dat verscheen in The New York Times:
  • Claudia Goldin,
  • Een artikel van Rosanne Hertzberger dat eerder verscheen in NRC: ‘
  • Een column van een van onze voormalig developers, Daan Aerts, waarin hij vol goede moed het ouderschap instapt met de intentie de lasten gelijk te verdelen met zijn vriendin. Dit bleek toch wat lastiger dan verwacht: ‘
  • Sheryl Sandberg,

Als altijd zijn wij benieuwd naar jullie bevindingen. Wij zijn bereikbaar op rudienfreddieshow@decorrespondent.nl.

Meer luisteren?

Rudi en Freddie over baby’s, borstvoeding en baarboetes Luisteraars! Hij is er weer, terug van vaderschapsverlof: Rutger Bregman, ook wel bekend als Rudi. We hebben het over de lessen van zijn krankzinnig lange verlof. Dat wil zeggen: we praten over borstvoeding en hielprikken, seksisme en babyboetes, de (on)zin van natuurlijk ouderschap én het vaderschap van de toekomst.

Luister de podcast