Spring naar inhoud

Mijn Surinaamse betovergrootvader wilde dat de afschaffing van de slavernij een feest werd. Ik maakte er een artikel én een voorstelling over

George Gerardus Theodorus Rustwijk is meer dan honderd jaar na dato een bijna vergeten naam. Ook ik had tot drie jaar geleden nog nooit van hem gehoord. Tot ik op een dag leerde dat hij mijn betovergrootvader was, en ik in een spannende, obsessieve zoektocht naar zijn gedachtegoed belandde.

Wie was Rustwijk? Via allerlei omwegen ontdekte ik dat hij al ruim een eeuw geleden opriep om de afschaffing van de slavernij, op 1 juli 1863, te herdenken en te vieren. Dat deed hij in een geschreven theatertekst die hij op 19 juni 1911 voordroeg als onemanshow in Paramaribo. Zijn publiek: een zogeheten welvaartscommissie uit Nederland waarvoor hij in vragen en verzen de onmenselijke wantoestanden, waarin het gros van de Surinamers verkeerde, zou aanklagen.

Over het pleidooi en verhaal van George Gerardus Theodorus Rustwijk schreef ik voor De Correspondent een verhaal met Miguel Heilbron, die ook bleek af te stammen van Rustwijk. (Ook te beluisteren.)

En dat verhaal vertel ik nu ook in mijn theatervoorstelling Het waarom beantwoord, een onemanshow met dezelfde titel als de voordracht van meer dan honderd jaar geleden.

Dit zijn de speeldata:

  • Donderdag 25 t/m zondag 28 november, Theater Rotterdam (première: vrijdag 26 november).
  • Op tournee van donderdag 2 t/m vrijdag 17 december langs Utrecht, Den Haag en Arnhem.
Hier vind je meer informatie over de voorstelling en kun je tickets kopen Beluister of lees hier ons verhaal: ‘Vier de afschaffing van de slavernij (zei deze dichter al meer dan honderd jaar geleden)’
Theatermaker