Een reflectie op reizen in tijden van corona De coronapandemie heeft een zodanig grote hap genomen uit intercontinentale vliegreizen dat je kunt spreken van een ingrijpende sociologische ontwikkeling. Henry Wismayer, een fanatieke globetrotter die met weemoed terugkijkt op zijn trips naar Bangkok, Patagonië en de Amazone, reflecteert op reizen in een periode van wereldwijde klimaatverandering en ziekte-uitbraken. In een prachtig – zij het bij vlagen wat pretentieus – essay zwiert hij langs de millennialconditie (ik reis dus ik besta), escapisme uit het burgerbestaan, Freud, het colonoscopie-experiment van Daniel Kahneman en filmklassieker The Beach met Leonardo DiCaprio. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Aeon: ‘The end of travel’ (Leestijd: 35 minuten)
Waarom je zo snel afgeleid raakt (en het belang om daar iets aan te doen) Ik loop naar de keuken, raak afgeleid door een WhatsAppbericht van een vriendin, typ iets terug en vervolgens vraag ik me af wat ik ook alweer in de keuken aan het doen was. Herkenbaar? Dit voorbeeld mag dan onschuldig klinken, het laat een groter probleem zien. Schrijver Johann Hari stelt dat we leven in een ernstige aandachtscrisis. Niet een gebrek aan zelfdiscipline, maar sociale media en vele andere facetten van het moderne leven ruïneren ons concentratievermogen. We kunnen ons minder goed focussen en zijn minder scherp. Het heen en weer schakelen tussen de dingen waar we mee bezig zijn en datgene wat ons afleidt, kost ontzettend veel energie en tijd. Tijd om de controle over onze gedachten terug te eisen. (Emy Demkes, correspondent Kleding) The Guardian: ‘Your attention didn’t collapse. It was stolen’ (Leestijd: 20 minuten)
Hoe fascisme de Amerikaanse democratie omver dreigt te werpen De bestorming van het Amerikaanse Capitool vond een jaar geleden plaats en vanuit zijn resort in Florida verstevigt Donald Trump zijn grip op de Republikeinse partij. Reden voor Vox om dit interview uit januari 2021 met politiek filosoof Jason Stanley opnieuw onder de aandacht te brengen. Het is een gesprek over fascisme: wat het is, hoe het werkt, waarom het zo succesvol is. Voor Stanley is fascisme geen ideologie, bestuursvorm of historisch fenomeen, maar een stijl van politiek bedrijven. Fascisme draait om één sterke leider, spektakel, het recht van de sterkste, afkeer van elites en de terugkeer naar een glorieus verleden. Als je ondertussen in de krant leest hoe Republikeinse meerderheden in verschillende staten de kieswetten in hun eigen, permanente voordeel herschrijven, dan houd je je hart vast voor de presidentsverkiezingen van 2024. (Jelmer Mommers, correspondent Democratie & Klimaat) Vox: ‘Why fascism in America isn’t going away’ (Luistertijd: 45 minuten)
’s Werelds bekendste stripteaseshow blijkt een broeinest van moord en criminaliteit De Chippendales vormen zo’n cultureel fenomeen dat iedereen kent, maar waar niemand écht iets van weet. Het mannelijke strippersensemble staat al sinds de jaren tachtig avond aan avond in uitverkochte zalen vol joelende, starnakel bezopen vrouwen, maar hoe het semi-erotische spektakel ooit begon: Joost mag het weten. Voor podcastproducent Gimlet dook historicus Natalia Petrzela in de geschiedenis van de Chippendales. En wat blijkt? Achter de ingeoliede torso’s, vlinderdasjes en tangaslips schuilt een ontluisterend verhaal over drugs, hebzucht en, jawel, zelfs moord. (Valentijn De Hingh, correspondent Identiteit) Gimlet: ‘Welcome to Your Fantasy’ (Luistertijd: 9 afleveringen van gemiddeld 40 minuten)
Historicus Harari schermt met oude inzichten in een nieuw jasje De Israëlische historicus Yuval Harari – auteur van de moderne klassieker Sapiens – heeft geen gebrek aan aandacht. Toch verdient dit interview door Janine Abbring het om getipt te worden. Want het is Harari op zijn best. Hij vertelt eigenlijk niks nieuws: dat mensen een product van evolutie zijn, dat ‘onnatuurlijk’ gedrag dus niet bestaat, en dat er diep in ons binnenste geen ‘zelf’ zit. Maar Harari knoopt het allemaal aan elkaar tot een prachtig verhaal over de kracht van fictie en vertrouwen. En zo laat hij het kwartjes regenen. Bij mij viel bijvoorbeeld het kwartje dat de discussie rond ‘vrije wil’ slechts een excuus is om niet verder te hoeven graven naar de oorzaken van ons gedrag. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) Wintergasten: ‘Yuval Noah Harari’ (Kijktijd: 1 uur en 35 minuten)